Mars loopt elke 2 jaar (26 maanden) retrograde en die periode duurt dan 70 tot 80 dagen (bijna 3 maanden). Op 20 december 2009 ging Mars weer retrograde lopen en deze keer duurt het tot 10 maart 2010.

Op de site van NASAkan je prachtig zien hoe Mars retrograde precies loopt.

Mars is de planeet van je dagelijkse energie, volgens sommige astrologen is Mars in je horoscoop daarom belangrijker dan de Zon. Mars heeft te maken met je persoonlijke wil, daadkracht, moed, vastberadenheid, competitie, spontaniteit, mannelijke seksualiteit en impulsiviteit van de mens. Mars wordt ook gezien als de planeet van oorlog. De uitwerking van de Mars energie is afhankelijk van het dierenriemteken waar hij in je horoscoop staat.

Tijdens de retrograde periode is je Mars energie minder naar buiten gericht. Een periode van inkeer, of een periode waarin je eigen wil nauwelijks ‘aan bod’ komt, alsof je wil niet in overeenstemming is met je innerlijk, alsof je geen zin hebt in het nemen van initiatieven en je diep na moet denken over wat je nu werkelijk wilt.

 • Nieuwe projecten en plannen die je in deze periode begint, lopen niet zoals je verwachtte.
 • Je hebt minder energie.
 • Ongelukken en ruzies als je impulsieve dingen doet. Boosheid die je niet herkent. Frustratie en woede in plaats van de geduldige dialoog. Heftige reacties. Opwinding over futiliteiten.
 • Gezondheidsproblemen door stress die naar binnen keert.
 • Alles gaat te langzaam, wordt uitgesteld.


Wat kan je nu beter doen?

 • Belangrijke beslissingen uitstellen.
 • Plannen maken die na 10 maart beginnen.
 • Denk na over ontwikkelingen in je leven van de laatste tijd, wil je iets veranderen?
 • Verzamel nieuwe kracht in plaats van jezelf opbranden. Veel naar buiten, lopen, dansen en lachen om jezelf.


Ik heb eens gekeken wat er in mijn leven gebeurde tijdens Mars retrograde:

 • In juli 2003, een paar dagen voordat Mars retrograde ging, ging tijdens een training mijn knie uit de kom. 2 Jaar rolstoel, krukken, operatie en veel machteloze woede omdat ik afhankelijk was. Het is een medisch wonder dat ik nu zonder krukken kan lopen.
 • In december 2005 vonden we na een lange, lange zoektocht onze huidige werkruimte, ‘t Atelier. We hebben toen het tekenen van het contract 2 weken uitgesteld, tot de retroperiode voorbij was. De eigenaar snapte er niets van, maar hij vond het best :). We zijn er nog steeds gelukkig mee! Ik heb persoonlijk met een familielid gebroken, definitief. Was goed voor me, dat wel.
 • In de periode nov 2007 tot en met januari 2008 had ik in mijn coachwerk 6 echtparen die uit elkaar wilden. Ik heb iedereen aangeraden te wachten met het nemen van definitieve beslissingen. Dat ging voornamelijk over afspraken over kinderen en huizen. Ze zijn wel allemaal uit elkaar.


Nu weer, ik ken privé 2 echtparen die uit elkaar gaan, ik heb 4 afspraken staan van stellen die hun relatie willen herstellen of van mensen die het beëindigen van hun relatie willen verwerken. Ik hou m’n hart vast de komende 2 maanden :). Ik hou me rustig en laat me niet opjutten 

De afgelopen Mercurius retrogradeperiode waar ik al over schreef: Het hele Mercurius Retrograde verhaal was volgens mij extra heftig vanwege de combinatie met Mars retro.

En dan ineens is het 10 maart. Je zult dan merken dat er dan allerlei nieuwe initiatieven naar buiten komen waarvoor het zaad nu gelegd wordt. Ruzies worden bijgelegd en uitgesproken. Joepie!

Twitter was voor mij een bron van voorbeelden :) Zomaar een greep uit m’n timeline van toen ik dit artikel aan het schrijven was:

3:55pm, Jan 20 from Power Twitter: Sudderlapjes dramatisch aangebrand. Moet ook niet werken, naar proces Wilders luisteren (journaal24) en sudderen tegelijk...
3:50pm, Jan 20 from Twitstat Mobile: Ben aangekomen van 4 dagen enorm hard werken, weinig (8 uur in 4 dagen) slapen en gezond eten&drinken. Zou het door weinig slapen komen?
3:47pm, Jan 20 from Tweetie: Na een dag schrijven, lezen, bellen en herschrijven ben ik best wel mentaal uitgeput. Nu eerste versie aan anderen laten lezen.