Wat is dat nou eigenlijk, Neuro Linguïstisch Programmeren? Tja, zeggen we dan: "Het is een manier van communiceren, vooral communiceren met jezelf." En dat beschrijft absoluut niet wat het is. Op  de website van RaVisie, kun je er meer over lezen. Je kunt er zoveel over lezen als je wilt. Precies weten wat het is kun je pas als je NLP ervaren en gedaan hebt. Ik zal op deze blog af en toe een stukje NLP uit of in de dagelijkse praktijk toevoegen. Als je daarover op de hoogte gebracht wilt worden kun je volgens mij ergens op klikken maar ik weet nog niet waar :-). Plaats een reactie of stuur me gewoon een mail. Dan komt het goed

In elk geval zal ik zoveel mogelijk vragen beantwoorden. De vraag die we vaak horen is: "Hoe komt het dat jullie opledingen maar 7 dagen duren?"

Antwoord: We hebben de nieuwste ontwikkelingen op NLPgebied en hoe je effectief les kan geven direct van een van de grondleggers van NLP geleerd: Richard Bandler (de ander was John Grinder). Richard doet zijn opleidingen tegenwoordig in 8 of 9 dagen of zoiets en hij zegt dat de kwaliteit van de opleiding niet ligt aan het aantal dagen dat er getraind wordt, maar aan de kwaliteit van de trainer. Logisch toch? Wij zijn opgeleid door Richard en doen het op dezelfde manier als hij, in 7 dagen.

Richard en John hebben in de loop der jaren veel mensen opgeleid als NLP-trainer. Die weer mensen opgeleid hebben als NLP-trainer, die weer mensen opgeleid hebben als NLP-trainer enzovoort enzovoort. Binnen The Society for Neuro-Linguistic ProgrammingTM is Richard Bandler nog steeds de enige die trainers traint en certificeert. 

Hier een stukje van John La Valle, de directeur van de Society:

"You'll even notice that many NLP Practitioner Programs are longer than necessary because they include other disciplines that are NOT part of NLP and are NOT required to become an NLP Practitioner, Master Practitioner or Trainer. You will end up spending more time in the classroom learning what is NOT NLP and this not only confuses people, but also detracts from the technology of NLP itself! It is also very misleading because they deal with all the techniques and applications. NLP is about Freedom and it is imprisoning to be stuck, following exactly the steps of a technique! They clearly dont understand what NLP is about!"

Ik zie John eind november in Edinburgh als we weer een 3-daagse training over NLP gaan volgen. Ik zal hem eens vragen of ik het stuk: NLP (Neuro-Linguistic Programming) is NOT therapy. PERIOD! waar bovenstaande quote vandaan komt, mag vertalen. Dat is heel verhelderend om te lezen als je je afvraagt waarom een opleiding zo lang moet duren :-). En ja, NLP gaat over vrijheid, de vrijheid om keuzes te maken.

Ps van 2-12-2006: ondertussen heb ik het vertaald, dus verwijst de link naar het Nederlandse stuk.

"We either make ourselves miserable, or we make ourselves strong.
The amount of work is the same."

CARLOS CASTENADA

 

Ik denk dat Don Juan ook een NLP-er was (of is hij nog?) En hoewel de hoeveelheid werk hetzelfde is, levert het resultaat van het ene veel meer plezier op.

De NLP Logische Niveaus maken het makkelijker om je doelen te bereiken en gewenste veranderingen op bijvoorbeeld gedragsniveau, overtuigingenniveau, identiteitsniveau of spiritualiteitsniveau te formuleren. Onderstaand is zoals ik het geformuleerd heb tijdens een workshop voor Astrologen in de zomer van 2005. Wil je meer weten over NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), m'n werk, passie kijk dan op de website van RaVisie, ACT. Lees meer: "NLP Logische Niveaus"

Lees meer: "Probleem? Dit kan je er allemaal mee doen

RO schreef:
"Voor de eerste keer in mn leven vraag ik hulp. Mijn vriendin zat in eeen andere relatie met een kind van ... jaar en was ongelukkig. Nadat we de eerste keer met elkaar naar bed zijn geweest heeft ze nog geslapen met haar ex, wat mijn romatische ideaal verstoort en het blijft terugkomen. Het voelt goed ondanks, of misschien wel dankzij, dat ze ondanks dat ik dat - en alles - haarfijn aanvoel, over gelogen heeft ondanks mij directe vraag aan haar. Het voelt in m'n hart goed, misschien ben ik bang. Ik kan me niet voorstellen dat een vrouw dat kan..."
 

Zegt William Glasser, Amerikaans psychiater, geboren in 1925:

 • 10% Lezen
 • 20% Horen
 • 30% Zien
 • 50% Zien en horen
 • 70% praten met anderen
 • 80% eigen ervaring
 • 95% iets aan iemand anders leren

Nou, ik heb nog niet onderzocht hoe hij aan die cijfers komt. Die 95% door iets aan iemand te leren, ja daar kan ik me in vinden, dat scoort bij mij ook als hoogste. Daarna leer ik door te lezen en dan door eigen ervaring. Ik leer bijzonder weinig door te luisteren :-). Hoe leer jij het makkelijkst? Lees anders even over die manieren van leren op m'n andere blog 'NLP mij', dan weet je misschien sneller hoe je makkelijker leert.

Sinds kort zijn sommige accenten en aanhalingstekens ineens veranderd in rare tekens. Lang leve de techniek. Ik moet alles handmatig aanpassen dus even geduld aub. Overigens zijn we ook bezig om een webwinkel te maken, waar je dan allerlei NLP gerelateerde zaken kunt boeken, inkopen of gratis downloaden. Ga nu nog naar:Wonder dat van zelf hoes

Wil je meer weten over de MindSpa?

Vragen stellen, meer informatie, je aanmelden voor een NLP Introductiedag? Bel 030 699 02 50 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NLP - Opleidingen

De NLP Practitioner opleiding van RaVisie is een 7 daagse opleiding in één blok. In de opleiding maken wij gebruik van methoden die Richard Bandler heeft ontwikkeld en waardoor je alle lesstof gemakkelijk leert in 7 dagen.

Wij zijn gecertificeerd en gelicenseerd door de Society of NLP en zijn twee van de weinige NLP trainers in Nederland die direct door Richard Bandler zijn opgeleid. Na 7 dagen opleiding moet je gaan oefenen. Dit kan overal: thuis, op het werk, tijdens sporten. Aan de opleiding zijn 2 gratis oefendag (op een zaterdag) verbonden.

De essentie van de metaprogramma's leer je aan de hand van je eigen Identity Compass profiel, dat vooraf aan de opleiding wordt opgesteld.

De onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen, zoals voorgeschreven door The Society of Neuro-Linguistic Programming™ zijn.

 1. 1. Integratie in gedrag van de 8 basisvooronderstellingen van NLP.
  * Het kunnen veranderen van het proces van onze ervaringen is vaak waardevoller dan de inhoud ervan te willen veranderen.
  * De betekenis van communicatie ligt in de reactie die je krijgt.
  * Mensen kunnen via visuele, auditieve, kinesthetische, olfactoire en gustatoire zintuigen onderscheid maken in hun omgeving en gedrag.
  * Elk individu heeft de hulpbronnen in zich die nodig zijn om veranderingen in gang te zetten.
  * De kaart is niet het gebied.
  * Aan de positieve karaktereigenschappen van een individu word niet getwijfeld terwijl aan de waarde en geschiktheid van intern of extern gedrag wel getwijfeld kan worden.
  * Falen versus feedback - Elk resultaat en elk gedrag is een prestatie, of dat nu het doel was of niet.
  * Er is een positieve intentie die elk gedrag motiveert en elk gedrag is waardevol binnen een bepaalde context.
 2. Rapport maken en onderhouden.
 3. Verbaal en non-verbaal afstemmen en sturen.
 4. Verbaal en non-verbaal ontlokken van reacties.
 5. Kalibreren van zintuiglijke ervaringen.
 6. Representatiesystemen (zintuiglijke predikaten en oogbewegingen)
 7. Milton Model en Meta Model.
 8. Naar boven halen van goed geformuleerde doelen, richting en huidige staat (met gebruik making van het model OPZET).
 9. Samenvatten en interpreteren van representatiesystemen.
 10. Ontlokken, installeren en gebruiken van ankers met alle zintuiglijke systemen.
 11. Vaardigheid om bewustzijn te veranderen.
 12. Gebruik van submodaliteiten (inclusief Tijdlijn, veranderen van overtuigingen, Swish patronen etc).
 13. Chunken in alle richtingen.
 14. Hulpbronnen naar boven halen en creëren.
 15. Herkaderen van inhoud en grote lijn.
 16. Metaforen creëren en gebruiken.
 17. Herkennen, naar boven halen, gebruiken en installeren van strategieën.
 18. Flexibiliteit tonen in gedrag en houding.
 19. De basisvaardigheden, technieken, patronen en concepten van NLP in kennis en kunde tonen.

RaVisie-NLP-Practitioner

Beseffen dat jij degene bent die jouw gevoelens bepaalt!

In de uitgebreide cursusmap wordt de theorie toegelicht en zijn de oefeningen beschreven. Tijdens de opleiding wordt veel geoefend. Om de inhoud van de practitioner syllabus te kunnen inzien moet je inloggen. Heb je nog geen loginnaam en wachtwoord meld je dan eerst aan!

Een persoonlijk Identity Compass profiel is inbegrepen in de opleiding.

e leert door te zien, horen en voelen! NLP wordt een deel van jou, een levenshouding.

Met het behalen van het NLP Practitioner certificaat ben je gelicenseerd door de Society of NLP, er lid van en internationaal erkend.

NLP oefendag op zaterdagen en soms op een dinsdag

NLP Introductiedagen en kennismakingsavonden