Benny boxBen's leven in tijd

Op 27 december 1953 werd Ben geboren in Sittard. Haar leven heeft ze in verschillende plaatsen, landen en werelddelen doorgebracht. Op 7-jarige leeftijd vertrok ze naar Suriname en woonde tot haar 16e in Onverdacht. Tegen haar zin in werd ze op haar 16e naar Nederland gestuurd om daar de middelbare school af te maken. Ben toen nog Benny wilde zo snel mogelijk weer naar het buitenland en  koos na de middelbare school voor een verpleegstersopleiding, een beroep, zoals ze zelf zei, dat je overal kunt uitoefenen.

Alien BenIn 1977 vertok ze naar Afrika. Ze woonde achtereenvolgens in Zambia, Niger en Burkina Faso, met tussendoor af en toe een korte periode in NL. In 1992 keerde Ben terug uit Afrika en had de wens om naar Azië te gaan, maar dat ging uiteindelijk niet door. Na 2 jaar in Baarn te hebben gewoond verhuisde ze in 1994 naar Zeist. In 1998 werd RaVisie gestart en vanaf dat moment begon Ben zich eindelijk ook in NL thuis te voelen.

 

Ben tijdlijn

Beroepen, hobby's en interesses

Ze begon als verpleegkundige, maar in de loop van haar leven heeft ze verschillende andere beroepen gehad en heeft ze ook geleerd om te tuinieren, groente te verbouwen, kinderen les te geven, in Afrika de producten te maken die je in NL gewoon in de winkel kan kopen zoals brood, knäckers, yoghurt, bitterballen, wijn .... en nog meer. Ze had haar eigen vertaal- en redactiebureau. Ze heeft een klein hotelletje gerund en terug in NL werd ze directiesecretaresse, office manager, directeur van RaVisie, NLP trainer en coach en adviseerde ze over gezondheid en gezond eten, Ben schreef haiku's, startte 2 webwinkels, studeerde astrologie en had als hobby's de tuin, cactussen, orchideën, houtsnijden, breien, haken, zeep maken, zalfjes maken en fotograferen. Waarschijnlijk ben ik dan nog wat vergeten.

Sleur in het leven?

Het leven van Ben was zeker niet saai. Ooit wilde ze 180 worden. Dat heeft ze niet gehaald, maar in haar 62 jaar heeft ze zoveel meegemaakt dat anderen daar misschien wel 180 jaar over zouden hebben gedaan. Want naast dat ze in verschillende landen heeft gewoond, verschillende culturen heeft meegemaakt, verschillende beroepen heeft gehad en veel had geleerd, had ze ook nog 3 operaties vanwege buitenbaarmoederlijke zwangerschappen meegemaakt, een bijna dood ervaring, een uittreding, een kapotte knie waardoor ze bijna 2 jaar in een rolstoel zat en met krukken liep, zware malaria aanvallen gehad die net goed afliepen en 2x kanker. Ook het leven met Ben was zeker niet saai.

Biografie

Het liefst wilde ze al haar kennis doorgeven en dacht ze dat een biografie hiervoor geschikt zou zijn. Met Linda Klaver sprak ze af dat Linda haar biografie zou schrijven. En Linda heeft Ben's biografie geschreven. In het laatste jaar van Ben's leven heeft ze bijna wekelijks gesprekken gevoerd met Ben om al haar verhalen te horen.
Niet alle kennis van Ben staat in haar biografie, want dan zou het een encyclopdie zijn geworden. Linda is erin geslaagd om het leven van Ben op een mooie manier te beschrijven. Ze laat Ben aan het woord en beschrijft ook haar eigen interpretaties.
Ben is heel open geweest naar Linda en alles mocht gepubliceerd worden. Er staan dan ook verhalen in het boek die niet iedereen kende en hier en daar staat er ook wel iets dat ze alleen  mij had verteld.

Omslag

Hier al een beetje inhoud om te bekijken en te lezen.

Boek 1

Boek 2Boek 3