Herken je dat? Als je ziek bent of een kwaaltje hebt en je vrienden komen langs dan hebben ze allemaal een goed hart. Ze weten het beste middel, hebben een goeie tip of zweren bij een bepaalde behandeling. En soms is dat nuttig. Maar soms is het de zoveelste ...

Toen ik een paar jaar geleden maanden niet kon lopen vanwege een ongeluk aan m'n knie heb ik m'n eigen therapie-alfabet gemaakt en op een groot vel papier in de hal opgehangen. Aan iedereen die een tip had, heb ik gevraagd om op de lijst te kijken en de tip, als het er nog niet op stond, aan de lijst toe te voegen. Ennuh ... erg lief van je, bedankt.

Sinds m'n akkefietje vorig jaar hangt hij op het toilet zodat ik er regelmatig naar kijk en dan echt één van die dingen voor mezelf doe. Voor een ander weet je het altijd snel, maar als je zelf in de puree zit, vergeet je meestal om goed voor jezelf te zorgen terwijl je zoveel 'in huis' hebt. Soms komt er een tip bij. 

A.
Arnica, aurawerk, acupunctuur, accepteren, astrologie, aquarelleren, afvallen, ach wat!, aromatherapie, algenpakkingen
B.
Bach bloesems, bewegen, behoorlijk vervelend (nog meer understatements verzinnen), bestellen wat je hebben wilt, bloemen, bergkristal
C.
Chakrawerk, conditie, Chi-zelfmassage, cranio, change personal history (NLP)
D.
Doorgaan, dromen, delenwerk, dolfijnen, dynamind, doelen stellen, dankbaar zijn voor wat ik wel heb, toch maar naar de Dokter?
E.
Engelen, etherische olie, energiewerk, EFT, EMDR, Emotowater,
F.
Feldenkrais, Fysio, Feng Shui, fruitsappen, fytotherapie, frisse lucht, filmpje kijken
G.
Gronden, grondig verwend worden, gymnastiek, goden en gidsen, genieten, goed gevoel ankeren
H.
Horoscoop, hypnose, helende reis, haiku's, homeopathie, huilen, hulp vragen, herkaderen, hulpbronnen
I.
Ik kan het, introspectie, I-ching, intuïtie
J.
Juichen
K.
Klei, kamille, kristallen, keuzes, karma, klankschalen, kosmos, kleuren
L.
Luieren, lichtwerk, -helpers, liefde, leuke dingen doen, Loesjes verzinnen, lachen, luisteren naar m'n lijf, licht, Logische Niveaus
M.
Massages, mediteren, mandala borduren, madame Mézière, mededogen, mantra's, muziek, magic, mudras, Mind Spa
N.
NLP, NHR, Nieuwe Maanwensen
O.
Overgave, orakels, ontgiften
P.
Pendelen, positief zijn, poezen aaien, piramide, Pleiadisch werkboek
Q.
Qualiteit, Qigong
R.
Reiki, reinigen, rusten, rescue, RET, rozenkwarts
S.
Simonton, spelen, schrijven, Sankara, systeemopstelling, Sanjeevini, stenen
T.
Tantra, tarot, Tai-chi, totemdier, Tattwa
U.
Uitzitten
V.
Visualiseren en Visual Squash, vitaminen, voetreflexmassages, vorderingen bijhouden, vasten, vrienden, voetbadjes
W.
Werken, warmte, windroos, water, what the bleep, Wonder Cream
X.
Xtra strong zijn
Y.
IJskompressen
Z.
Zeker weten, zwemmen, zorgen, zingen, zielig zijn, ziele-oliën, Zonnen en Manen, zelfhypnose, Zen, zwak mogen zijn....

Een paar heel persoonlijke heb ik eraf gehaald :-). Verzin je eigen therapie erbij en maak je eigen lijstje.

 

Allemaal dingen die ik zelf doe of gedaan heb en die niet in de cake- of andere recepten staan:

 1. Roestvlekken op kleren: citroensap met zout mengen en de vlek ermee insmeren, daarna wassen.
 2. Een kopje sap bij je witte was gooien.
 3. Als je dan toch bezig bent met citroenen persen, in het gele laagje van de schil zit de etherische olie, met een beetje knijpen krijg je er wel een paar druppeltjes uit. Precies genoeg voor je nagelriemen.
 4. Groene citroenen geven meer etherische olie die ook kalmeert, werkt rustgevend.
 5. En na het persen en wassen en druk bezig zijn is het tijd om uit te rusten. Twee halve uitgeperste citroenstukken op tafel, je ellebogen erin een lekker even wat lezen terwijl je ellebogen zacht worden.
 6. Daarna schraap je de restjes vruchtvlees eruit, gooi er zout in en leg het ergens neer. Heerlijke luchtverfrisser.
 7. Je handen met een schijfje citroen insmeren, even in laten trekken en wassen, hmm zacht. Ook na het eten van vis.
 8. Een schijfje citroen in een liter karaf water gooien. Opdrinken of je haar ermee spoelen na het wassen.
 9. Of een paar druppeltjes sap door je kloddertje shampoo.
 10. Bevroren schijfjes citroen gebruiken in plaats van ijsblokjes.
 11. Die schijfjes citroen die in dat karafje hebben gezeten, daar ontvet ik de gootsteen mee.
 12. Droog citroenschillen op de verwarming als alternatieve luchtverfrisser en
 13. Verbrand na het koken droge citroenschillen in een asbak, kookluchtjes verdwijnen.
 14. Of zet een schaaltje citroensap op het aanrecht als je aan het koken bent.
 15. Als ik vroeger grieperig was, maakte mijn opa een warme grog: 1 borrelglaasje citroensap, een borrelglaasje cognac, een flinke lepel honing en je glas opvullen met kokend water ... zo heet mogelijk opdrinken terwijl je al onder een deken ligt. Lekker uitzweten die handel. Eigenlijk moet iemand anders dat voor je maken :-) als je grieperig bent, mijn opa. De cognac kan je achterwege laten.
 16. Die hele hete handdoekjes die je na het eten bij een Thais of Japans restaurant krijgt, zijn natgemaakt met water en citroen.
 17. Sap over? Maak er ijsblokjes van. Dan kan je een blokje pakken als je een beetje sap nodig hebt.
 18. Greet Buchner (Milieuvriendelijke adviezen, jaren 70) schrijft dat een paar citroenschijven in de vensterbank vliegen tegenhouden. (Ga ik nog uitproberen.)
 19. Kwast: één deel citroensap en één deel honing of Ahornsiroop mengen, bodempje in een glas, koel water erbij. De sap/honing-siroop blijft heel lang goed want de suikers werken conserverend.
 20. In december: citroenen (en sinaasappels) vol, echt vol, steken met gedroogde kruidnagels, mooi lint erom en ergens ophangen. Je hele huis ruikt heerlijk!
 21. Stop een paar pitjes in vochtige warme grond. Er komen hele mooie citroenplantjes uit die na een paar jaar groot kunnen worden, en de blaadjes ... bijna net zo geurig als de vrucht.
 22. Voor een paar druppels sap prik ik een gaatje in de citroen (met een barbecuepen ofzo) en knijp er wat sap uit, in plaats van hem open te snijden.
 23. Kopje citroensap en wat geraspte schil in bad.
 24. Verlepte sla in en grote bak met koud water en wat citroensap knapt helemaal op.
 25. In de Sahel maakten we Zongestraalde CitroenThee: Water, schijfje Citroen en een pietsie theeblaadjes in een fles, een dagje in de Zon leggen. Dat scheelde weer een houtvuurtje.

Weet jij uit eigen ervaring nog meer gezonds te doen met Citroen? Vruchtvlees, sap, schil, pitjes, blaadjes? Zet het in de reactie hieronder. De NL-Wiki over Citroen.

 1. Smeer honing op je gezicht en handen als een masker. 20 Minuten intrekken, afspoelen met water en voel hoe zacht je huid is. Het werkt ontsmettend (perfect als je last hebt van acne), rustgevend en het maakt je huid zacht.
 2. Of smeer honing op je lichaam en klop zachtjes op je vel, de honing plakt en je huid gaat zacht gloeien.
 3. Als je een droge huid hebt meng dan een eigeel, 2 eetlepels honing en een handje havermout door elkaar voor een heerlijk masker. 20 Minuten in laten trekken en afspoelen met lauw water.
 4. Voor een masker voor een vette huid meng je een eetlepel citroensap met een theelepel honing en het eiwit van 2 eieren. Strakt lekker aan.
 5. Of doe 2 eetlepels honing in een halve liter warm water en was je nek en gezicht er uitgebreid mee, afspoelen met warm of koud water.
 6. Een klein kopje honing in je badwater ...
 7. Als je honing mengt met een beetje havermout of tarwezemelen heb je een zachte scrub die goed is voor je hele lichaam!
 8. Of een eetlepel honing met 2 eetlepels gemalen amandelen en een half theelepeltje citroensap. Zachtjes je gezicht masseren en afspoelen met warm water.
 9. Maak je eigen haarpakking: 100 gram honing mengen met 50 gram olijfolie, smeer je haar ermee in en masseer je hoofdhuid ook goed. Zet een douchekapje op en drapeer een warme handdoek om je hoofd. Trek gelijk een paar katoenen handschoenen aan, je handen worden er ook zacht van :-). 20 Minuten laten trekken en dan je haar wassen.
 10. Lekker lotion: meng een theelepel honing met een theelepel olijfolie en een paar druppels citroensap. Heerlijk voor je handen en ellebogen.
 11. Keelpijn, verkouden? Een eetlepel honing, sap van een halve citroen, glas vullen met warm water, even roeren en opdrinken.

Een eetlepel honing mengen met een paar (2) druppels Echinea en smeren (zacht masseren, zo vaak als je wilt)  op gewrichten die zeer doen. Jicht, artritis, artrose, reuma, dat soort klachten. Het gaat niet over, maar het verlicht wel. Toen we in Niger woonden, in Tahoua, kon ik honing kopen! Vaak van handelaren uit Benin. Na stevig onderhandelen een drum (200 liter) voor een tientje. Dat onderhandelen duurde wel eens een dag of wat, (wel, dat hoorde bij het theater). Na de koop was ik een paar dagen druk. Raten en rotsooi eruit filteren. Rauw (of ruw?), in potten voor wassen, maskertjes en smeren en de rest pasteuriseren om te eten, op boterhammen, in recepten ipv suiker, in hoestdrankjes en grogs. Lees ook:

 

ricinus communis tekeningWonderolie (of Castorolie) wordt gemaakt van de zaden van de Wonderboom (Ricinus communis). Zaden van de Wonderboom zijn bij Egyptische mummies gevonden, dus die deden er ook al iets mee. Wonderolie wordt ook in cosmetica gebruikt, het geeft lippenstift en lipgloss die mooie glans.

Wonderolie werkt ook laxerend. 2 Eetlepels is meestal voldoende voor schone darmen. Als je bijna moet bevallen werkt het ook. Op 23 februari 1977, na een week 'valse' weeën nam ik 's avonds 2 eetlepels Wonderolie! Op 24 februari 's morgens werd onze oudste geboren :-). Een makkelijke bevalling en ik vond het heel prettig dat ik met schone darmen de bevalling kon doen. Je kunt er geen bevalling mee opwekken als het je tijd nog niet is. Het werkt pas als het toch bijna zover is.

 

ricinus communis zadenWat minder bekend is over wonderolie is dat het eelt in een paar dagen zacht maakt en daarom kloven ook verdwijnen. Ik heb gezocht op internet maar ben het nergens tegen gekomen. Weer zoiets waarvan ik niet meer weet hoe ik het weet, maar toen wij in de Sahel woonden stond er altijd een flesje Wonderolie op ons nachtkastje. 's Avonds na het douchen en voor het slapengaan smeerden we een paar druppeltjes olie op onze voeten. Zelfs in de Sahel geen dikke eeltplekken en geen kloven.  

ricinus communis plant

 

Edgar Cayce, de bekende ziener uit het begin van de vorige eeuw, gebruikte warme kompressen, gedrenkt in Wonderolie, tegen allerlei kwalen, verstuikingen en nog veel meer. Daar waar je het aanbrengt wordt het rechtstreeks opgenomen in het lymfenstelsel. Het schijnt helend te werken op het hele lichaam en je immuniteit wordt beter. Op je gezicht smeren bij acne, hoofdpijn en sinusitis, als oordruppels bij oorpijn, (hé nu ik dit schrijf herinner ik me dat mijn moeder dat vroeger ook deed als ik oorpijn had, een paar druppeltjes verwarmde Wonderolie ...), allerlei huidproblemen, littekens, huidschimmels ..., de lijst is indrukwekkend lang. ("Edgar Cayce on healing", Mary Ellen Carter & William A. McGarey, 1972 en de site over Edgar Cayce). 

 

 

ricinus communis jonge zaden

Wel, die Cayce deed er van alles mee :-). Ik heb er allemaal geen ervaring mee, maar sinds ik het gelezen heb ben ik begonnen wat oude en nieuwe littekens te masseren met pure Wonderolie. Ben benieuwd. Pure Wonderolie kun je kopen bij drogisten en apotheken, meestal in flesjes van 100 ml. 

De foto's haalde ik van Wikimedia. Er staan er nog veel meer.

 

 

 

sinaasappelenChina's appellen (1682) werd in 1693 sinaas-appellen en toen ook vaak Sina genoemd. De Sina's kwamen uit China. Tegenwoordig groeien ze in allerlei warme streken.

Volgens de literatuur die ik erop nageslagen heb, is de sinaasappelboom (Citrus sinensis) de enige boom die 3 soorten etherische olie (EO) levert: uit de bloesem komt de Neroli, uit de blaadjes de Petitgrain en uit de schil komt de Sinaasappelolie (Oleum aurantii dulcis). Als je in een sinaasappelschil knijpt (het oranje of groene deel van de schil), dan springen die druppeltjes olie eruit, dat ruik je ook heel goed. Doe je dat boven een kaarsvlam dan zie je de olie verbranden in kleine heldere vlammetjes. Dat was lekker spelen vroeger, al wist ik toen nog niet dat het de EO was. Net als bij andere citrusvruchten bevatten de nog niet rijpe vruchten meer EO. De EO die door persing gewonnen wordt werkt:

hart- lever- en maagversterkend, ontsmettend, rustgevend en kalme opgewektheid, verdovend, wondhelend en spijsvertering bevorderend, ze maakt de opperhuid zacht en bevordert de doorbloeding, dus ook heel goed bij een 'sinaasappelhuid' (cellulitis).

De EO die uit stoomdestilatie gewonnen wordt, hoeft nier perse die werking te hebben. Door het destilleerproces (hitte) verandert de samenstelling van de olie. Boeken waar ik de informatie in gelezen heb:

 • "Aroma therapie in de praktijk", John Kercher, 1990.
 • "Hemelse Geuren, aromatherapie", Susanne Fischer-Rizzi, 1989.
 • Etymologisch woordenboek, de herkomst van onze woorden, van Dale, 1989

Als je sinaasappelpitjes in een potje grond stopt (binnen, buiten is het te koud) dan komt er een heel mooi plantje uit. De jonge blaadjes ruiken heerlijk als je ze kneust en die kun je gebruiken in allerlei recepten waar oranjewater of sinaasappelschil in staat. 't Groeit wel langzaam zo'n sinaasappelboomplantje.

In de tropen blijft de sinaasappel groen of groengeel. Ze worden alleen oranje in streken met koelere nachten. Vaak worden ze kunstmatig oranje gemaakt (ik weet niet hoe). Oranje verkoopt beter dan groen :-). De sinaasappelboom is ook de enige die tegelijkertijd bloeit en vruchten draagt. Van bevruchting tot rijpe vrucht duurt 7 tot 14 maanden, afhankelijk van de soort en het klimaat.

In "A barefoot doctor's manual" (prepared by the revolutionary health committee of Huan Province, 1976) staat dat de gedroogde schillen verwarmende eigenschappen hebben, dat het de energiecirculatie corrigeert, je milt versterkt, vochtafdrijvend en slijmoplossend werkt. 3 tot 9 gram koken in een kopje water en het afkooksel opdrinken ... bij winderigheid, verkoudheid of spijsverteringsproblemen. Toen deden ze dat, daar in de Huan Provincie in combinatie met acupunctuur en andere kruiden, maar ik vond het leuk om te vermelden. orange slice

Foto: FlikR Meestal zitten er 11 partjes in een sinaasappel las ik op Wikipedia en verhip, alle foto's en tekeningen die ik bekijk hebben 10 of 11 partjes. Volgens dat artikel komt het engelse woord "orange" uit het Sanskriet of Tamil:

The word "orange" ultimately comes from Sanskrit narang or Tamil. The fruit typically has 11 individual pieces inside and in Tamil, the word "Orangu" translates to "6 and 5" implying 11.

En betekent 'Orangu': 6 en 5. Nooit eerder bij stilgestaan of van gehoord. De landbouwboeken van Bas (tropisch landbouwer ooit) zeggen er ook niks over. Numerologisch ook interessant. Als ik naar die foto kijk denk ik ook steeds aan de 12 astrologische huizen ...

De olie wordt ook gebruikt in middelen om hout te onderhouden en in schoonmaakmiddelen. Wij gebruiken voor het grove poetswerk een eco allesreiniger waarin sinaasappelolie zit, werkt fantastisch en ik maak er zelf spray van om de ramen schoon te maken:

1 ml van die reiniger
+ 30 ml huishoudazijn
+ 10 ml soda
+ een halve liter water
+ een plantenspray of een lege spuitfles.

sinaasappelschijfjesJe ramen of spiegels (of je kroonluchter schoonmaken) ermee bespuiten en afnemen met een droge doek. Klaar! We maken er ook allerlei andere dingen mee schoon: het aanrecht, m'n bril, de eettafel, nou ja noem maar op. Ik ga eens experimenteren om in plaats van die reiniger gewoon druppels EO sinaasappel erdoorheen te doen. Ik ga dat sowieso erbij doen, dan ruikt het nog lekkerder. Ik heb geen zin om reclame te maken voor die geweldige allesreiniger, elke vloeibare zeep of een een paar druppeltjes afwasmiddel werkt natuurlijk prima in dit recept. En je kunt het ook maken met alleen soda (ontvet) en azijn (ontkalkt).

alt="sinaasappelschijfjes" width="200" height="267" />De schillen op de verwaming drogen ruikt heerlijk, gedroogde schillen (veilig) verbranden of in je vuurtje gooien, ruikt ook heerlijk, zelf vers geperst sinaasappelsap drinken (Vitamine C), bevroren schijfjes in je water (ziet er ook mooi uit) of een sinaasappel aan je kleinkind voeren, da's dikke pret. Allemaal van die dingen waardoor ik me helemaal gelukkig voel. 

Zoals ik in 25 andere dingen doen met Citroen over citroen schreef kun je een sinaasappel ook vol steken met kruidnagels en ergens aan een lint of touwtje ophangen of ergens neerleggen. Dan heb je een heerlijke luchtverfrisser waar je blij van wordt! Zelfs van het schrijven van dit artikel werd ik blij, alsmaar naar die prachtige plaatjes kijken.

Ik kan het niet laten, met m'n nieuwe Wonder Cream. Hier wat reacties op Ben's Wonder Cream. Corien was heel kritisch aan het testen:

"Hé weet jij wel wat die zalf van jou met brandwonden doet????? Ik haalde daarstraks een ovenschotel uit de oven en brandde daarbij mijn vinger. Ik dacht natuurlijk meteen aan je Wonder Cream en dacht sceptisch: "Nou Ben, doe je wondertje maar :-)! Je hebt me niet teleurgesteld. Ik heb je echt op de proef gesteld en maar een halve minuut gekoeld, kijk als je wonderen kunt verrichten dan moet je dat ook zonder water kunnen :-). Enfin, ik smeer het er redelijk dik op en de brandende pijn trekt weg. Ik dacht nog sceptisch ... dan zal het wel minimaal verbrand zijn, maar wat zien ik nu??? Een waar blaasje op mijn vinger als teken dat het toch wel gebrand heeft! En ik voel nog steeds geen pijn. Gaaf he?"

Heel gaaf. Wonder Cream toch?

"Lieve Ben, Als jij tijd hebt tussendoor, zou je me dan nog wat creme kunnen opsturen. Ik heb gisteren alvast 15 euro naar je toegestuurd. Twee potjes zijn voor een vriendin, dus het gaat hard :-). Ik merkte wel dat ik in die droge wintertijd veel meer moest smeren dan zomers, maar ze (m'n handen) hebben er in geen jaren zo goed uitgezien in de winter! Vast bedankt. Hartelijke groetjes, K."
"Van mijn zusje heb ik uw e-mailadres. Ik heb twee keer van haar een doosje met zalf gekregen en het resultaat was bevredigend. Graag wil ik nu zelf 5 doosjes bestellen."
"Heb je zaterdag nog een potje Ben's Wonder Cream voor mij? Die van mij is in beslag genomen door mijn nichtje ;-(. Tot volgende week! Liefs L."
"Dank je voor het opsturen, het is een heerlijke zalf, die me helpt bij eczeem, en voor de kinderen werkt het uitstekend als wonderzalf voor vanallesennogwat... Groeten,"
"...vandaag heb ik er mijn handen mee ingesmeerd, en ook mijn moeder en ik moet zeggen ze zijn heel erg zacht geworden en zeker niet vet, vanavond ga ik mijn gezicht proberen en hoop dat mijn gezicht net zo zacht word,tot nu toe ben ik er erg blij mee! J."
"Ik ben een darmenreinigingkuur gaan doen met klysma`s, dit ging helemaal top, totdat ik vergat (op mijn schone darmen) de verse groentensap te vermengen met water dus verbrandde de darm en mijn gezicht! Ik zie er vreselijk uit, ik lijk wel een monster, jouw cream is heerlijk nu!!! Mijn dank is wederom groot. Lieve groet J."

Pak een flesje van 100 ml Gooi er:

 • 3 ml (60 druppels) EO Roos
 • 3 ml (60 druppels) EO Lavendel
 • 3 ml (60 druppels) EO Rozenhout (niet van rozenhout maar van houtsoorten die naar rozen ruiken).
 • 6 ml (120 druppels) EO Ylang Ylang

Vul het flesje met Seamolie tot het vol is. Even schudden en klaar is je heerlijke massagolie. De Sesamolie die ik gebruik is biologische koudgeperste. Ik verwarm hem eerst tot 100 graden (20 minuten au bain marie koken). Dan wordt hij dunner, smeerbaarder en beter opgenomen door je huid. Sesamolie werkt ontgiftend.

oor acupunctuurpuntenMasseer je oren elke dag stevig. Waarom? Omdat in je oren alle acupunctuurpunten van al je organen zitten. Die punten staan zogezegd energetisch in contact met je organen. Als je je oren stevig masseert, dan masseer je energetisch je hele lichaam. Ik gebruik vaak een druppeltje Sesamolie. Als je te veel olie gebruikt glij je uit en is het massage effect minder.

Hoe?

Zoals je wilt. Wrijven, knijpen, alle kanten op trekken, duwen, pink in de opening van je oor, de huid rondom je oorschelp bewegen. Alles kan, zolang het comfortabel aanvoelt voor je. Ben je moe en kan je niet gewoon uitrusten? Masseer je oren. Je krijgt meteen weer energie.

Als je goed naar een oorschelp kijkt, kan je er ook een omgekeerde foetus in zien. Een heel babylijfje. Een tekening daarvan kan je bekijken bij het artikel over ooracupunctuur, op de site van IOCOB.

Op de tekening kun je zien dat alle punten aangegeven zijn. Ik heb hem gescand uit mijn boek: "A barefoot doctor's manual"? (prepared by the revolutionary health committee of Huan Province, 1976). Dat boek is al jaren een bron voor me om acupunctuurpunten op te zoeken. Onder de tekening in het boek staan 110 organen, orgaangroepen, lichaamsdelen of kwalen vermeld.

Olijfolie is behalve heerlijk om te eten en in te bakken, gezond (cholesterolverlagend) en handig in en om huis. Om te eten gebruik ik koudgeperste (eerste persing) niet geraffineerde biologische olijfolie, maar voor de poetstips is dat natuurlijk niet nodig.

Als je Olijfolie 'smeert':

 1. "olijfolie werkt desinfecterend, wondhelend en
 2. kan dienen als basisolie in mengsels voor een ontstoken huid en bij reumaklachten." (Hemelse geuren van Susanne Fischer-Rizzi).

Verzorging

 1. Scheren met een scheermesje: smeer je vòòr het scheren in met een beetje olijfolie. Nawrijven met wat extra olie.
 2. Nagels en nagelriemen: insmeren met een beetje olijfolie, of meng warm water en olijfolie om je handen in te weken.
 3. Springerig en droog haar: Kam een heel klein beetje olijfolie door je haar of wrijf je handen licht in en strijk over je haar. Japanse vrouwen gebruiken houten kammen, geweekt in olie, of ze olijfolie gebruiken weet ik niet of
 4. Haarmasker: masseer olijfolie door je haar, laat een half uurtje trekken (wikkel aluminiumfolie om je hoofd, dan blijft het lekker warm). Daarna gewoon wassen.
 5. Goed voor je kat: een theelepeltje olijfolie door het voer voorkomt haarballen en is voedzaam, ze krijgen een mooie glanzende vacht.
 6. Droge lippen: olijfolie erop smeren, of meng 1:1 olijfolie met gesmolten bijenwas. Of olijfolie en wolvet. Lekker laten ruiken met een paar druppels van je favoriete etherische olie, waarvan je zeker weet dat je ertegen kan. Je lippen zijn veel gevoeliger dan je handen.
 7. Bodylotion: olijfolie waar je voor de geur etherisch olie in doet (maximaal 3%).
 8. Maak je oren af en toe goed schoon met olijfolie.
 9. Rode babybilletjes: zachtjes schoonmaken met olijfolie (weg met die billedoekjes die vol zitten met troep die de hormoonhuishouding ontregelen).
 10. Of in plaats van zeep: masseer je baby met olijfolie vòòr het badje. Ze vinden het meestal heerlijk, voordat je hem/haar in bad doet. Lekker dobberen, het te veel aan vet verdwijnt en ze zijn helemaal schoon.
 11. Cellulitis: masseren met olijfolie en gemberpoeder, stimuleert de bloedsomloop. Was je handen goed na de massage, zodat je de gember niet in je ogen krijgt.
 12. Scrub: meng niet te fijn en niet te grof gemalen zeezout met een beetje olijfolie en scrub je handen of gezicht of je hele lichaam ermee. Afspoelen met lauw water. Wij hebben altijd een bakje bij de keukenkraan staan.
 13. Bad of voetenbadje: een scheutje olijfolie in (voeten)bad en je hebt geen bodylotion meer nodig. De olie blijft wel drijven, als je het mengt met een gelijke hoeveelheid honing, die werkt als 'bindmiddel', dan mengt het wel met water en trekt het beter in.
 14. Make up verwijderen: smeer je gezicht in met olijfolie en poets het met een warm, vochtig washandje weer weg.
 15. Kleimasker: scheutje olijfolie erin als je een droge huid hebt.
 16. Roos: olijfolie met minstens 5% Tea Tree olie (tea tree is een natuurlijk 'antibioticum' minder dan 5% Tea Tree gebruiken kan ook een resistentie opbouwen), insmeren, hoofdhuid goed masseren, 20 minuten warm houden met een handdoek of aluminiumfolie (ik heb tegenwoordig een douchemutsje :-). Langzaam laten afkoelen (plotselinge temperatuurwisseling is niet lekker voor je hoofd) en dan gewoon wassen.
 17. Kriebelhoest: neem een slokje van je lekkerste olijfolie.
 18. Je mond ontgiften: slurpen met olijfolie (neem een klein slokje olijfolie en slurp door je mond zoals je na het tandenpoetsen je mond met water spoelt). Uitspugen, naspoelen met water dat je ook weer uitspuugt.
 19. Masseer je oren stevig (eigenlijk elke dag) met een paar druppels olijfolie. Eigenlijk is dat een acupunctuurpuntmassage voor je hele lijf. In je oren zitten alle acupunctuurpunten van je hele lichaam (net als in je handen en voeten).
 20. Romeinse gladiatoren smeerden zich na de wedstrijd in met olijfolie en haalden dat weer weg met een schrapertje. Zand en stof weg.

Ander onderhoud

 1. Geverfd en lekker onder de verf: smeer in met olijfolie, laat een minuut of 5 weken, daarna wassen met water en zeep.
 2. Piepende deur: druppeltje olijfolie.
 3. Roestvrij staal of koper: insmeren met een beetje olijfolie op een zachte doek.
 4. Schoenen, leer, tuingereedschap of hout poetsen: met een beetje olijfolie en een zachte doek.
 5. Vastzittende rits: smeer de tandjes in met een wattenstaafje gedoopt in olijfolie.

Lekker eten

 1. Knoflook inmaken: schil knoflook, stop in een schone jampot en giet er olijfolie overheen, deksel erop en 2 weken laten staan. De knoflook is geconserveerd en kant en klaar voor gebruik zoals je altijd knoflook gebruikt en de olie ... hmm!
 2. Kruidige olijfolie: doe gedroogde kruiden die je lekker vind in een fles olijfolie, eventueel een teentje knoflook erbij, 2 weken op een warm plekje (verwarming, vensterbank in de Zon). Klaar voor gebruik.
 3. Smeer wat olijfolie op een boterham, pietsie zout en je hebt eigenlijk geen beleg nodig.
 4. Meng druppeltjes olijfolie door azijn of citroensap die je een beetje gekruid hebt. Eventueel gemengd met een lepeltje mosterd en een eigeel. Flink kloppen, de olie per druppel mengen en binnen de kortste keren heb je een olijvonaise.
 5. Pak een boterham, druppel er royaal je favoriete olijfolie overheen, beetje zout erop en opeten. Geen beleg nodig.
 6. Pistou: maal 3 flinke tenen knoflook in je keukenmachine, samen meteen flinke bos grof gescheurde basilicumblaadjes en gooi er 5 tot 6 eetlepels koudgeperste olijfolie doorheen, of iets meer, tot je een gladde pasta hebt. Afmaken met 5 tot 6 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas. Experimenteer met de hoeveelheden tot je de perfecte combinatie voor jezelf hebt gevonden. Afgedekt met een laagje olie is de Pistou 2 weken houdbaar in de koelkast. Na bereiding een dagje laten staan voor je het gebruikt zorgt ervoor dat de smaak 'harmonischer' wordt. De ingrediënten hebben dan de tijd om hun verhalen aan elkaar te vertellen. (Pesto is anders, dat wordt dik gemaakt met gemalen noten.)

Mijn favorite biologische olijfolie: Nuñez de Prado, wordt gemaakt in Baena, Zuid Spanje. Smaakt fris en fruitig (naar Citroen). Probeer de dingen gewoon uit en volg je intuïtie. Die knoflook in olijfolie inmaken werkt gegarandeerd. Ik doe het al ruim 20 jaar en geef het vaak weg als cadeautje aan kook-freaks of luie mensen :-). En die Pistou als dipsausje, op een boterham of over de spaghetti ...! Behalve die cellulitis tip (ik heb er geen last van) heb ik alles al uitgeprobeerd en goed bevonden.

ravisie brain juiceVaak, als je denkt dat je honger hebt, heb je eigenlijk dorst. Dus in plaats van iets te eten te pakken, probeer eens een glas water. Als je je lichaamssignalen beter herkent, helpt dat je om op gewicht te blijven.

En, het signaal dat je hersens uitsturen dat je honger hebt, duurt maar 20 minuten. Let maar eens op als je honger krijgt. Na 20 minuten is het over, tenminste als het geen 'echte' honger is.

 

 

 

 

waterfles

Originally uploaded by Ben Licher

Dat glaasje water van laatst. Hier een van m'n flesjes (halve liter), vanmiddag. Nog even en dan is het Zomer Zonnewende om 01.59.42 uur. Daarna hebben we elke dag steeds iets minder daglicht maar is het wel Zomer. Zon in Kreeft! Voedt jezelf en drink voldoende water :-). 1,5 tot 2 liter per dag. Naast thee, koffie en dat soort dingen (voor elke kop koffie, 2 koppen water extra, want koffie droogt uit) en dat soort dingen.

Ik vul 's morgens 4 flesjes, mijn portie voor de dag en zorg dat ik vóór 10 uur 1 liter op heb.

Water, water en water. Had ik 't over water?

 

Iemand heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid make up en crèmes die mensen op hun lichaam smeren; vrouwen zo'n 2,5 liter per jaar.

Weet je wat daar allemaal in zit? Weet je dat er in je speeksel en in je maag enzymen zitten die, als je iets verkeerds eet, je kunnen beschermen. Weet je dat als je iets op je huid smeert het rechtstreeks je bloedsomloop in gaat?

Welke producten smeer je dagelijks op je vel? De lijst is te lang om onder elkaar te zetten. Doucheschuim of zeep, shampoo, conditioner, zeep, tandpasta, deo, lotion, smeersels voor je lippen, je handen, je tenen, je cellulitis, je pukkels, vlekken, rode plekjes, witte plekjes, ellebogen en sproeten. Daarna ben je 'schoon'. Dan bacteriedoders, andere geurtjes en geurverdrijvers. Kleurtjes, bedekkers, wegwerkers, vergroters, camouflage, vochtvasthouders, rimpelvrdrijvers oh en mondverzorgers, plakverwijderaars en frisse-adem-wondermiddelen tot en met sprays voor je aura. Lakken, gellen, moussen, whaw, daarna moet je alles er weer afhalen met zuiveraars enzo en daarna moet je je lijf weer voeden en beschermen en daarna moet je het weer zuiveren. En dan die dingen waar je je kleren mee wast, die meestal ook direct op je huid terecht komen...

Negen van de tien vrouwen gebruiken make-up die eigenlijk verlopen is. Vooral lippenstift en mascara kunnen een bacteriehaard zijn. De meeste synthetische stoffen die in cosmetica/lichaamsverzorgingsproducten zitten zijn schadelijk, veroorzaken huidirritaties, veroudering, hormoonstoringen of erger.

Gelukkig zijn er steeds meer natuurlijke verzorgingsproducten te koop. Ik gebruik zelf alleen maar biologische, niet op dieren getestte make-up en toiletartikelen, naja, behalve m'n Chanel. Ik was me met water en soms een beetje zeep hier en daar. En gebruik m'n eigen gemaakte Ben's Wonder Cream. Ik maak ook allerlei andere smeersels met biologische producten en etherische oliën. Olijfolie en Lavendel, Sesamolie met Roos. Heerlijk vind ik dat. Klei, water en Algen voor de schoonmaak, olie en vet voor het onderhoud en de bescherming en wat biologisch verantwoorde make-up.

Eh, de boodschap is eigenlijk dat je alleen iets op je lijf moet smeren als je het ook kan eten. En de dingen die je kan eten zijn meestal heel goed voor je vel. En goedkoper. Lees maar eens over Olijfolie bijvoorbeeld.

Kleine onopvallende hoeveelheden gezonde dingen door je dagelijkse voeding maken soms een groot verschil. Was je van plan om gezonder te gaan eten? Hier een paar handigheidjes ...

    1. Havermout door gehakt ipv paneermeel of broodkruimels, of een kwart bonenmeel ipv van vlees door je gehaktballen. 12 gram vezels extra ipv van 5 gram slecht vet.
    2. Maak roomsauzen of soep dikker met een plakje gepureerde tofu (tahoe). 4 gram plantaardige eiwitten per plakje.
    3. peerVers fruit door yoghurt geeft echte vitaminen en vezels. Niet zoet genoeg? Honing of ahornsiroop zijn uitstekende natuurlijke zoetmakers.
    4. Yoghurt kun je zelf maken. Biogarde, 2 eetlepels in een liter melk, drie dagen op 37 graden (= handwarm, in een thermosfles of koelbox, hooikist of in bed onder de dekens bijvoorbeeld op temperatuur houden). In Turkije hangt de Yoghurt bacterie in de lucht. In Zambia ook. Ik hoefde maar een bak melk in de Zon te zetten en de yoghurt was klaar :-).
    5. Gesneden, gestampte of gekruimelde amandelen in granenpapjes, salades, over pizza's of of ovenschotels. Elke 3 lepels voorzien in 9 mg vitamine E en veel gezonde vetten en eiwitten. Andere noten die je lekker vind zijn ook heel goed. Pinda's zijn geen noten en ook geen aardnoten, Pinda's zijn peulvruchten die de grond induiken om verder te groeien.
    6. Gemalen lijnzaad door recepten die broodkruimels of paneermeel voorschrijven. Goeie omega 3 vetten (2 mg per eetlepel vers gemalen lijnzaad). Trouwens, vers gemalen (of in je vijzel geplet) lijnzaad waar je een heel heet papje van maakt met water, werkt geweldig tegen ontstekingen, (steen) puisten enzo. Zo heet mogelijk erop en steeds verversen, totdat je de druk en pijn voelt verdwijnen, of totdat de (steen)puist rijpt en opent.
    7. Een paar plakjes avocado op je boterham, door salades of pureren met een beetje zout en peper en een scheutje olijfolie en een paar druppels citroensap als dipsaus. Hele goeie vetten en cholesterol verlagend.
    8. Kiemen, taugé is de bekendste, bevatten gemiddeld 300 keer zoveel voedingsstoffen als hun volgroeide soortgenoten. Neem elke dag wat kiempjes op je boterham, onder je plakje kaas ofzo. Een kopje bouillon met een plukje kiempjes, kiempjes op het laatste moment door een soepje of sausje, kiempjes door de salade, kiemen door je ratatouille, je wokgerechten, als tussendoortje ... Kiemen van bonenzaden: zetmeel wordt omgezet in vitaminen. Kiemen een paar uur in daglicht: meer vitamine C (je ziet ze groen worden). Je kan je eigen kiemen kweken.
    9. Altijd een beetje vet, klontje roomboter of drupje olie bij oranje/rode groenten. Worteltjes, tomaten, rode paprika ... Caroteen lost op in vet waardoor je het kunt absorberen. Caroteen heb je nodig om vitamine A te maken.
    10. Peulvruchten combineren met granen (erwtensoep met roggebrood, onze grootouders wisten wel hoe het moest) zodat je de eiwitten uit de peulvruchten optimaal kunt opnemen.
    11. appeltjesAppelstroop wordt niet meer in gietijzeren ketels gekookt. Het ijzergehalte kwam uit die ketels, dat sprookje is voorbij. Spinazie is nog steeds een betere bron van ijzer.
    12. Grapefruit: De rodere grapefruits bevatten 50 keer zoveel bèta caroteen als de blekere.
    13. Sla: hoe donkerder de slasoort hoe meer vitamine K en C erin zit.
    14. paprikaPaprika: de rode zijn rijp. Groene en gele nog niet. Een rode paprika bevat 2 keer zoveel vitamine C, 4 keer zoveel vitamine E en 8 keer zoveel caroteen dan een groene. Eet ze rauw :-).
    15. Je hebt 4 eetlepels vet per dag nodig. Goeie vetten. Koudgeperste olijfolie is m'n favoriet, lijnzaadolie en een beetje tarwekiemolie gooi ik door m'n granenpapje 's morgens. We koken met olijfolie, ik gebruik het ipv boter en ik smeer het lustig op m'n vel en m'n wimpers, in m'n haar voor het wassen ... wat ...? Ik smeer me helemaal in met olijfolie en ga daarna onder de douche.
    16. Granenpapjeontbijt: één soort graan, één soort noten, één soort fruit en één soort zaden (lijnzaad of sesamzaad of ...). Niks geen 7 granen huppeldepup Muesli. Je lijf kan die eiwitbom van zoveel granen en noten helemaal niet aan zo op de vroege ochtend. Fruit is niet nodig als ontbijt. Je lichaam heeft eiwitten nodig aan het begin van de dag. Wij gooien 's avonds één graansoort, één nootsoort, één zaadsoort in een bakje water in de koelkast, lekker voorweken (doet ook iets met de noten) gedroogd fruit ook erbij (krenten, rozijnen, abrikozen, pruimen soms), 's morgens door de blender, eventueel vers fruit erbij en dan hebben we een heerlijk ontbijtdrankje, vóór de koffie :-). Fruit dient 's morgens alleen als zoetmaker als je dat nodig hebt. Een klein plukje kiemen door je granenpapje, voordat je het door de blender gooit ... Alle beetjes helpen.
    17. Veel bevroren groenten die meteen na de oogst ingevroren worden, bevatten meer voedingsstoffen dan verse groenen die tijdens oogst, veiling, transport, in de winkel en in je koelkast liggen te verpieteren, of behandeld worden met weet ik veel wat voor troep om ze er fris en vers uit te laten zien. Eet zo veel mogelijk vers, bologisch verbouwd bij jou in de buurt, als dat niet lukt, zijn bevroren groenten een goed alternatief.
    18. karafjeDie 8 glazen water per dag? Hoeveel weeg en beweeg je? Te veel water is ook niet goed. Standaard is nergens goed voor. Leer je eigen behoefte kennen. Veel gesport, extra actief geweest ... extra water. Vind je eigen balans. De belangrijkste maatstaf is de kleur van je urine, die moet de hele dag helder lichtgeel zijn. 't Moment dat je dorst hebt, betekent dat je eigenlijk al een vochttekort hebt. Dus let op die momenten. Koffie, alcohol en zoute gerechten drogen uit. Dus een goede regel is voor elke kop koffie, glaasje alcohol of iets zouts een extra glas water drinken (voor koffie en alcohol eigenlijk wel twee), naast die extra glazen water. Ik ben 1.83 meter en weeg 75 kilo, beweeg niet veel, drink twee mokken koffie (biologische Arabica) 's morgen en 2 glazen rode wijn 's avonds, eet geen junk food en snoep niet. Ik zet 's morgens twee liter water klaar in glazen flesjes en dat drink ik meestal op. Soms niet en soms wil ik meer. Tussen 6 en 10 uur 's morgens zijn bioritmisch gezien de uren dat je nieren en blaas actief zijn, je waterhuishouding. Drink de helft van je dagelijkse portie dagelijks water voor 10 uur 's morgens. Dat plas je dan ook vrij snel uit. Hoef je niet de hele dag te rennen. Een schijfje citroen in je karafje water zorgt voor een frisse smaak.
    19. "Eet je bord leeg!". Daar zijn we allemaal mee opgegroeid. Niet meer doen uit gewoonte. Als je voldaan bent, heb je voldoende gegeten. Begin eens met een paar dagen je bord bewust niet leeg te eten.
    20. Soms lijkt dorst wel honger.
    21. Als je dan toch gezond bezig bent. Let dan ook eens op wat je op je vel smeert. Het is net eten.

Maak je van een haan. haan met kippenEen oude, taaie haan. Zo'n haan die over wat grasveldjes trekt, de straat oversteekt op zoek naar meer voer, z'n 10 kippen onder controle heeft en beschermt en andere hanen en vijanden uit de buurt houdt. Die van ons heette Herman en is natuurlijk nooit de soep in gegaan. De haan die wel de soep ingaat moet heel lang en langzaam trekken. Dan heeft die oude haan alle tijd om al zijn verhalen aan die soep te vertellen.

Afvallen, kilo's kwijtraken en gewicht verliezen zijn niet zulke prettige uitdrukkingen als je er eens even over nadenkt. Nooit meer dik. Dan besteed je aandacht aan dik zijn (onderwerp).

"Loslaten" is veel beter. "Ik ben gezond" is nog beter.

Blij met jezelf en gezond zijn, zijn de allerbeste gedachten, toch?

Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009 19:51
Aan: Ben Licher

"Hoi hoi! ... Hoe gaat het met je? En met het instituut? Ik hoop dat alles goed gaat met je!

Ik heb een vraagje.... ik vraag me af of ik hoog sensitief ben.

Ik had altijd al dat ik erg gevoelig was en veel aanvoelde van andere mensen (energieën, onuitgesproken gevoelens etc.) maar sinds ik zwanger ben lijkt mijn intuïtie 100 x sterker... alles komt heel hard en 'ongefilterd' binnen... ik raadde zelfs laatst per ongeluk een diep geheim van een vriendin door haar alleen aan te kijken (ze was net binnen en had alleen hallo gezegd!) en ik zei tegen haar dat ik een heel sterk gevoel bij haar kreeg, waarop ze heel hard begon te huilen, zei dat mijn gevoel klopte, en niet snapte dat ik dat zo aan haar gezien had! Ik snap het zelf ook niet! Ze had het bewust aan niemand verteld en liep er alleen mee rond, en ze snapte niet hoe het kon dat ik dit raadde....

Ik ga binnenkort op zwangerschapsyoga, voor mezelf en mijn kindje,... om wat meer rust te creëren en wat meer stil te staan bij mijn eigen gevoel en lijf en mijn kindje, omdat ik het lastig vind om te aarden en ook om bij mezelf te blijven. Het lijkt wel alsof ik een soort spons ben die andermans energie/gevoel opzuigt... zonder dat ik dat zelf bewust wil...

Een heel verhaal alweer, maar ik vroeg me af of jij ervaring hebt met HSP'ers. Ik heb op advies de vragenlijst (test) op internet ingevuld en had een 100% score dus mijn vermoeden is van wel... ook de omschrijving van mensen die HSP zijn (heel gevoelig als kind, gepest worden door gevoeligheid, als kind vaak overgevoelig genoemd door volwassenen, gevoelig voor geluid licht en sferen) past 100% bij mij...

Een en ander zou ook kunnen verklaren waarom ik moeite heb met allerlei veranderingen verwerken, omdat er zo veel tegelijk op me af komt dat ik niet weet hoe ik het overzicht moet bewaren... Ik ben benieuwd wat jij er van denkt. liefs D"

Op 9 april 2009 schreef Ben Licher het volgende:

"... Als je op die internettestjes 100% scoort dan ben je ws ook wel HSP. Voor het gemak (en de synchroniciteit) hier een stukje uit een mail met een andere vriendin, gister :-). “Wel van gehoord, de naam zweeft al zo’n 10 jaar rond. Ik denk dat er echt wel mensen zijn die erg gevoelig zijn (geworden) voor allerlei prikkels. Net zoals er ineens zoveel mensen zijn met een allergie, wat ook bij een hsp-er hoort. Ik denk dat veel van de ‘symptomen’ van een hsp-er erg positief zijn, en de negatievere symptomen, stress, vermoeidheid ed komt omdat ze zich niet begrepen voelen. Dus buit je HSP symptomen uit en doe je eigen ding."

 1. Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.
 2. Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
 3. Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 4. Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
 5. Voelen stemmingen en sferen goed aan
 6. Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
 7. Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
 8. Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
 9. Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
 10. Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 11. Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
 12. Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
 13. Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 14. Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

"Alle punten zijn ook op mij van toepassing en ik ben er blij mee. 2 Na de komma, 11 en 13, nooit last van gehad en 14 helemaal getackled met NLP, behalve die verslavingen. Ben nog steeds verslaafd aan nicotine, eten, drinken, Bas, NLP, kennis, m’n kinderen, de natuur etc. Die hou ik er ook gewoon in :-). 12 heb ik getackled na m’n burn out ooit. En ik was verlegen. Ik denk dat HSP een leukere naam is dan heksen, waarzegsters of ‘tere’ mensen.”

Snap je, een aantal punten vind ik ronduit positief! Wat de rest van de wereld er ook van vind. Ik ben graag HSP en zorg met NLP dat ik er geen last van heb, alleen profijt. Natuurlijk is het extra als je zwanger bent. Het moederdier in je wordt wakker! En door NLP en rapport maken weten we toch waar anderen mee bezig zijn …

Groet, Ben"

Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009
Aan: Ben Licher

"Herkenbaar allemaal!! Ik moet zeggen met alles wat ik er nu over lees en ook jouw email, vallen allerlei puzzelstukjes op z'n plek... het is een groot feest der herkenning :-) Van de ene kant ook heel positief en ik weet ook dat mijn kracht en talent juist daar ligt dat ik mensen goed kan aanvoelen, goed kan begrijpen en een meester ben in luisteren én tussen de regels door luisteren :-) Nu alleen nog leren mijn grenzen nog beter te bewaken en mij zelf de tijd te gunnen om rust te vinden, grenzen te bewaken en kaders te stellen...alhoewel het steeds beter gaat is dat wel een valkuil voor mij dat ik me verlies in de ander en te ver ga om te helpen... Ik ga die link nog eens opsporen, superinteressant allemaal, en zoooo herkenbaar!! liefs D"

Op 9 april 2009 schreef Ben Licher het volgende:

"Wel, je weet heel goed wat je er aan kan doen! Anders kom je maar naar een oefendag. Check ook even die Spiegelneuronen, liever gezegd de interactieneuronen. Heel normaal hoor dat je kan aanvoelen wat die ander bezighoudt. Ben."

Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009
Aan: Ben Licher

"Ga ik meteen nakijken, die interactieneuronen! ... Ik verheug me ook ontzettend op de yoga avonden... loslaten en ontspannen... zo aan toe... :-) liefs D"

Op 9 april 2009 schreef Ben Licher het volgende:

"over spiegelneuronen ... rapport maken door te voelen … Gr Ben"

Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009
Aan: Ben Licher

"Ik denk dat ik altijd al alles heb aangevoeld, intuitief geweten, gedacht.... maar heb het nooit erkend, herkend of geuit.... Nu door zwangerschap uit ik vanzelf meer wat ik denk/weet/voel en krijg ik dus meer bevestiging, waardoor er een wereld voor me open gaat... Zo zie je maar, wat er als kind wordt 'uit gestampt' (wees niet zo emotioneel / overgevoelig / stel je niet aan) komt toch vanzelf weer terug, wat is het leven toch mooi en vol kansen! :-) Ik zie nu veel meer mogelijkheden nu ik me er van bewust ben, nu begrijp ik ook waarom dingen gelopen zijn zoals ze gelopen zijn. Nu wordt het tijd om alles een plek te geven en te leren omgaan met iets waar ik lang tegen gevochten heb en me heel, heel alleen in heb gevoeld.... groetjes D"

Op 9 april 2009 schreef Ben Licher het volgende:

"Top! Ik ben er echt intensief mee bezig. Dat rapport maken. Ik weet ook wat iemand weet, voelt enzo. Instinct, intuïtie (ervaring) en AANDACHT. Gr. Ben"

Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009
Aan: Ben Licher

"had m al gevonden dankzij de handige zoekfunctie op je site :-))) groetjes D"

Op 9 april 2009 22:56 schreef Ben Licher het volgende:

"Waak ervoor dat je kind goede overtuigingen houdt. (Anders kost het 40 jaar later een kapitaal aan coaching/therapie en bizarre trainingen om ze weer terug te vinden :-)). Liefs, Ben"

Tijdens het werk aan dit blog kwam ik ze weer tegen. Lang geleden geschreven en nog steeds veel gelezen. Vandaar dat ik ze hier weer op een rijtje zet. De laatste heeft niet zoveel met je gezondheid te maken, is wel erg handig!

 1. Wonderolie, als wonden wonderen worden
 2. 25 andere dingen doen met Citroen
 3. 11 keer honing maakt je nog mooier
 4. 33 Olijfolie tips
 5. 21 Simpele tips om gezonder te eten, te zijn
 6. China’s appelen (Sinaasappelen)
 7. Masseer je oren
 8. Eet je wat je smeert?
 9. Kroonluchter schoonmaken: gebruik een paraplu

 

In juli 2006 bleek dat ik kwaadaardige borstkanker had. Ik ben geopereerd (borstsparende operatie) en bestraald en genezen. Het was een heftige zomer en vooral de periode dat we nog niet zeker wisten of ik uitzaaiingen had was heftig. We waren op 23 juli 25 jaar getrouwd. Dat feest is er niet van gekomen. Ondertussen heb ik heel wat mensen onderstaand lijstje gestuurd, wie komt er nou niet in aanraking met kanker? Of zelf of iemand in je omgeving. Dus nu maar eens alles hier op een rijtje gezet, misschien heb je er iets aan. Het genezen heb ik ook gedaan met behulp van:

 1. CHG Eindhoven, homeopathie als complementaire behandeling bij kanker, voedingsadviezen, levend bloedonderzoek (of vergelijkbare instituten).
 2. Ores, acupunctuur: pijnbestrijding, energie op peil houden, neveneffecten van de bestraling onder controle houden.
 3. Immunity van Tom Kenyon. Mijn Engelenmuziek. Voor $ 6 downloaden.
 4. The Monroe Institute en begeleidende CD's bij bestraling, chemo, ... , ...
 5. mindspaMindSpa en zelfhypnose. (Je kan bij RaVisie een MindSpa bestellen.)
 6. Visualiseren van gezonde witte en rode bloedlichaampjes tijdens zelfhypnose. Visualiseer sowieso alles gezond!
 7. Bas heeft m'n aura behandeld.
 8. Ik heb mezelf Reiki gegeven. Ik ben geholpen door 2 Reikikringen, door iedereen die me positieve energie stuurde, iedereen die me hielp in positief zijn en blijven!
 9. NLP: Time Line (in het NU blijven, niet denken aan verleden noch aan toekomst), Swish (heel veel nare beelden weggeswished), State Management, hypnose, NLP Outcome en Logische Niveaus: ik heb m'n doel gesteld en wist precies waarom ik wilde blijven leven en hoe ik dat ging aanpakken, EMDR om shocking berichten weg te werken, elke oefening die je  maar kunt verzinnen die iemand nodig heeft.
 10. Bloedgroep dieet in combinatie met Moerman: 20 kg afgevallen, jippie!
 11. Biologisch eten en smeren, geen groeihormonen meer. We hebben in één dag het hele huis leeggegooid. Alles wat eetbaar en smeerbaar was, alles wat via mijn mond of huid binnenkomt eruit gegooid en vervangen door biologisch.
 12. ANTTT De vereniging van Artsen en Niet Toxische Theapeuten
 13. Vereniging Moerman en hun voedingswijzer.
 14. Lokale bestralingseffecten: klei- en algenpakkingen, etherische oliën, Reiki, acupunctuur.
 15. "Ik laat me alleen beïnvloeden door positieve suggesties". Alle negatieve invloeden in m'n leven die ik onder controle heb, zijn er nu uit. Blijft een aandachtspunt.
 16. Leven alsof het m'n laatste dag was; leuke dingen doen, veel met kleinzoon op stap die zomer, cursussen gevolgd, juwelen laten ontwerpen, blijven NLP trainen ... Om 8 uur 's morgens bestraling, om 10 uur NLP training geven. Ik was niet te stuiten. De groepen en de mensen om me heen gaven me energie. Coachen lag een tijdje stil. Me bezighouden met de problemen van een ander was geen goeie  keuze.
 17. Ik ben gaan schrijven. Dit blog en NLP mij, LinkedIn en nog een heleboel sociale netwerken bijhouden. Mijn lijf was moe, m'n hoofd was niks mis mee. Dus laptop op schoot, achterover in luie stoel en schrijven.

NU

Ben 8 2008Nu is het april 2009. de foto is van augustus 2008. Het was hard werken. Ik leef nog en voel me gezond. En dat NU denken hou ik erin. Da's agendatechnisch wel eens lastig. Bas is m'n wandelende agenda/planner en geheugen! En wat nou het beste geholpen heeft? Weet ik niet en hoef ik ook niet te weten. Ik heb gedaan, alles gedaan. En ik doe alles waar ik zin in heb weer. 

Ik heb dit niet zelf geschreven. Ik vertel er wel vaak over tijdens het coachen of trainen. Want over deze zes 'aangeboren' overtuigingen, die je in de loop van je jeugd bent kwijtgeraakt, gaat een coaching meestal.

The thoughts and beliefs that we want to re-arouse are those that were often predominant in childhood… They are spiritual, mental, emotional and biological beliefs that are innately present in the birth of each creature.
 • Children believe not only that there will be a tomorrow, and many tomorrows, but they also believe that each tomorrow will be rewarding and filled with discovery.
 • They feel themselves couched in an overall feeling of security and safety, even in the face of an unpleasant environment or situation.
 • They feel drawn to other people and to other creatures, and left alone they trust their contacts with others.
 • They have an inbred sense of self-satisfaction and self appreciation, and they instinctively feel that it is natural and good for them to explore and develop their capabilities.
 • They expect relationships to be rewarding and continuing, and expect each event will have the best possible results.
 • They enjoy communication, the pursuit of knowledge, and they are filled with curiosity.
All of those attitudes provide the strength and mental health that promotes their physical growth and development. However simple those ideas may sound to the adult, still they carry within them the needed power and impetus that fill all of life’s parts. Later, conflicting beliefs often smother such earlier attitudes, so that by the time children have grown into adults they actually hold almost an opposite set of hypotheses.
 • These take for granted that any stressful situation will worsen,
 • that communication with others is dangerous,
 • that self-fulfillment brings about the envy and vengeance of others, and
 • that as individuals they live in an unsafe society, set down in the middle of a natural world that is itself savage, cruel, and caring only for its own survival at any cost.

 

Seth (Jane Roberts)

Honing geneest wonden. Tip een wondje aan met een beetje honing, plak er een pleister over en de volgende dag is het bijna weg. Honing doodt bacteriën en versnelt het genezingsproces. Die pleister is niet altijd nodig. Gewoon af en toe insmeren met honing. Honing trekt wondvocht aan, er zit een enzym in, glucose-oxidase, dat in combinatie met wondvocht omgezet wordt in gluconzuur en waterstofperoxide. Waterstofperoxide doodt bacteriën. Honingzalf is ook te koop bij de apotheek.

Af en toe een beetje honing op je lippen, nagelriemen of je ellebogen ... Droog wordt zacht en zoet. Voor m'n schoonvader heb ik ooit een paar druppels Echinea gemengd met honing en die smeerde dat op z'n pijnlijke jicht gewrichten. Hij zei dat het hielp ... Gebruik koud geslingerde honing zonder pesticiden. De honing moet in het donker opgeslagen worden. Lindehoning schijnt het beste te zijn. Dit artikel schreef ik in juni 2007. Ik heb het nu iets aangepast en de link toegevoegd. Meer lezen?