De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (begin wintertijd). In de nacht van zaterdag op zondag worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit). Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we 's avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien 's avonds donker.

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder in 1907 is de Londense aannemer William Willett.

Als je strak ritme hebt en last hebt van het 'verzetten' van de klok (zouden ze beter aanpassen kunnen noemen) dan heb ik een tip voor je. Werkt goed bij een jetlag. Een jetlag van 6 uur, kost me een week :), dus dat moet ook kunnen werken bij het overgaan van winte-r naar zomertijd en andersom.
Tip: Zodra je in een vliegtuig stapt, denk dan alvast in de tijd van de plek waar je aankomt, zet je horloge alvast op de tijd van de plaats van bestemming. Een paar dagen van tevoren kun je al beginnen te wennen door op verschillende momenten van de dag te visualiseren wat je op dat moment op je bestemmingsadres zou doen. Pas, als dat mogelijk is, alvast je eetritme en slaap-/rustritme aan.