Olijfolie is behalve heerlijk om te eten en in te bakken, gezond (cholesterolverlagend) en handig in en om huis. Om te eten gebruik ik koudgeperste (eerste persing) niet geraffineerde biologische olijfolie, maar voor de poetstips is dat natuurlijk niet nodig.
Als je Olijfolie 'smeert':
- "olijfolie werkt desinfecterend, wondhelend en
- kan dienen als basisolie in mengsels voor een ontstoken huid en bij reumaklachten." (Hemelse geuren van Susanne Fischer-Rizzi).
Verzorging
- Scheren met een scheermesje: smeer je vòòr het scheren in met een beetje olijfolie. Nawrijven met wat extra olie.
- Nagels en nagelriemen: insmeren met een beetje olijfolie, of meng warm water en olijfolie om je handen in te weken.
- Springerig en droog haar: Kam een heel klein beetje olijfolie door je haar of wrijf je handen licht in en strijk over je haar. Japanse vrouwen gebruiken houten kammen, geweekt in olie, of ze olijfolie gebruiken weet ik niet of
- Haarmasker: masseer olijfolie door je haar, laat een half uurtje trekken (wikkel aluminiumfolie om je hoofd, dan blijft het lekker warm). Daarna gewoon wassen.
- Goed voor je kat: een theelepeltje olijfolie door het voer voorkomt haarballen en is voedzaam, ze krijgen een mooie glanzende vacht.
- Droge lippen: olijfolie erop smeren, of meng 1:1 olijfolie met gesmolten bijenwas. Of olijfolie en wolvet. Lekker laten ruiken met een paar druppels van je favoriete etherische olie, waarvan je zeker weet dat je ertegen kan. Je lippen zijn veel gevoeliger dan je handen.
- Bodylotion: olijfolie waar je voor de geur etherisch olie in doet (maximaal 3%).
- Maak je oren af en toe goed schoon met olijfolie.
- Rode babybilletjes: zachtjes schoonmaken met olijfolie (weg met die billedoekjes die vol zitten met troep die de hormoonhuishouding ontregelen).
- Of in plaats van zeep: masseer je baby met olijfolie vòòr het badje. Ze vinden het meestal heerlijk, voordat je hem/haar in bad doet. Lekker dobberen, het te veel aan vet verdwijnt en ze zijn helemaal schoon.
- Cellulitis: masseren met olijfolie en gemberpoeder, stimuleert de bloedsomloop. Was je handen goed na de massage, zodat je de gember niet in je ogen krijgt.
- Scrub: meng niet te fijn en niet te grof gemalen zeezout met een beetje olijfolie en scrub je handen of gezicht of je hele lichaam ermee. Afspoelen met lauw water. Wij hebben altijd een bakje bij de keukenkraan staan.
- Bad of voetenbadje: een scheutje olijfolie in (voeten)bad en je hebt geen bodylotion meer nodig. De olie blijft wel drijven, als je het mengt met een gelijke hoeveelheid honing, die werkt als 'bindmiddel', dan mengt het wel met water en trekt het beter in.
- Make up verwijderen: smeer je gezicht in met olijfolie en poets het met een warm, vochtig washandje weer weg.
- Kleimasker: scheutje olijfolie erin als je een droge huid hebt.
- Roos: olijfolie met minstens 5% Tea Tree olie (tea tree is een natuurlijk 'antibioticum' minder dan 5% Tea Tree gebruiken kan ook een resistentie opbouwen), insmeren, hoofdhuid goed masseren, 20 minuten warm houden met een handdoek of aluminiumfolie (ik heb tegenwoordig een douchemutsje :-). Langzaam laten afkoelen (plotselinge temperatuurwisseling is niet lekker voor je hoofd) en dan gewoon wassen.
- Kriebelhoest: neem een slokje van je lekkerste olijfolie.
- Je mond ontgiften: slurpen met olijfolie (neem een klein slokje olijfolie en slurp door je mond zoals je na het tandenpoetsen je mond met water spoelt). Uitspugen, naspoelen met water dat je ook weer uitspuugt.
- Masseer je oren stevig (eigenlijk elke dag) met een paar druppels olijfolie. Eigenlijk is dat een acupunctuurpuntmassage voor je hele lijf. In je oren zitten alle acupunctuurpunten van je hele lichaam (net als in je handen en voeten).
- Romeinse gladiatoren smeerden zich na de wedstrijd in met olijfolie en haalden dat weer weg met een schrapertje. Zand en stof weg.
Ander onderhoud
- Geverfd en lekker onder de verf: smeer in met olijfolie, laat een minuut of 5 weken, daarna wassen met water en zeep.
- Piepende deur: druppeltje olijfolie.
- Roestvrij staal of koper: insmeren met een beetje olijfolie op een zachte doek.
- Schoenen, leer, tuingereedschap of hout poetsen: met een beetje olijfolie en een zachte doek.
- Vastzittende rits: smeer de tandjes in met een wattenstaafje gedoopt in olijfolie.
Lekker eten
- Knoflook inmaken: schil knoflook, stop in een schone jampot en giet er olijfolie overheen, deksel erop en 2 weken laten staan. De knoflook is geconserveerd en kant en klaar voor gebruik zoals je altijd knoflook gebruikt en de olie ... hmm!
- Kruidige olijfolie: doe gedroogde kruiden die je lekker vind in een fles olijfolie, eventueel een teentje knoflook erbij, 2 weken op een warm plekje (verwarming, vensterbank in de Zon). Klaar voor gebruik.
- Smeer wat olijfolie op een boterham, pietsie zout en je hebt eigenlijk geen beleg nodig.
- Meng druppeltjes olijfolie door azijn of citroensap die je een beetje gekruid hebt. Eventueel gemengd met een lepeltje mosterd en een eigeel. Flink kloppen, de olie per druppel mengen en binnen de kortste keren heb je een olijvonaise.
- Pak een boterham, druppel er royaal je favoriete olijfolie overheen, beetje zout erop en opeten. Geen beleg nodig.
- Pistou: maal 3 flinke tenen knoflook in je keukenmachine, samen meteen flinke bos grof gescheurde basilicumblaadjes en gooi er 5 tot 6 eetlepels koudgeperste olijfolie doorheen, of iets meer, tot je een gladde pasta hebt. Afmaken met 5 tot 6 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas. Experimenteer met de hoeveelheden tot je de perfecte combinatie voor jezelf hebt gevonden. Afgedekt met een laagje olie is de Pistou 2 weken houdbaar in de koelkast. Na bereiding een dagje laten staan voor je het gebruikt zorgt ervoor dat de smaak 'harmonischer' wordt. De ingrediënten hebben dan de tijd om hun verhalen aan elkaar te vertellen. (Pesto is anders, dat wordt dik gemaakt met gemalen noten.)
Mijn favorite biologische olijfolie: Nuñez de Prado, wordt gemaakt in Baena, Zuid Spanje. Smaakt fris en fruitig (naar Citroen). Probeer de dingen gewoon uit en volg je intuïtie. Die knoflook in olijfolie inmaken werkt gegarandeerd. Ik doe het al ruim 20 jaar en geef het vaak weg als cadeautje aan kook-freaks of luie mensen :-). En die Pistou als dipsausje, op een boterham of over de spaghetti ...! Behalve die cellulitis tip (ik heb er geen last van) heb ik alles al uitgeprobeerd en goed bevonden.