Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009 19:51
Aan: Ben Licher

"Hoi hoi! ... Hoe gaat het met je? En met het instituut? Ik hoop dat alles goed gaat met je!

Ik heb een vraagje.... ik vraag me af of ik hoog sensitief ben.

Ik had altijd al dat ik erg gevoelig was en veel aanvoelde van andere mensen (energieën, onuitgesproken gevoelens etc.) maar sinds ik zwanger ben lijkt mijn intuïtie 100 x sterker... alles komt heel hard en 'ongefilterd' binnen... ik raadde zelfs laatst per ongeluk een diep geheim van een vriendin door haar alleen aan te kijken (ze was net binnen en had alleen hallo gezegd!) en ik zei tegen haar dat ik een heel sterk gevoel bij haar kreeg, waarop ze heel hard begon te huilen, zei dat mijn gevoel klopte, en niet snapte dat ik dat zo aan haar gezien had! Ik snap het zelf ook niet! Ze had het bewust aan niemand verteld en liep er alleen mee rond, en ze snapte niet hoe het kon dat ik dit raadde....

Ik ga binnenkort op zwangerschapsyoga, voor mezelf en mijn kindje,... om wat meer rust te creëren en wat meer stil te staan bij mijn eigen gevoel en lijf en mijn kindje, omdat ik het lastig vind om te aarden en ook om bij mezelf te blijven. Het lijkt wel alsof ik een soort spons ben die andermans energie/gevoel opzuigt... zonder dat ik dat zelf bewust wil...

Een heel verhaal alweer, maar ik vroeg me af of jij ervaring hebt met HSP'ers. Ik heb op advies de vragenlijst (test) op internet ingevuld en had een 100% score dus mijn vermoeden is van wel... ook de omschrijving van mensen die HSP zijn (heel gevoelig als kind, gepest worden door gevoeligheid, als kind vaak overgevoelig genoemd door volwassenen, gevoelig voor geluid licht en sferen) past 100% bij mij...

Een en ander zou ook kunnen verklaren waarom ik moeite heb met allerlei veranderingen verwerken, omdat er zo veel tegelijk op me af komt dat ik niet weet hoe ik het overzicht moet bewaren... Ik ben benieuwd wat jij er van denkt. liefs D"

Op 9 april 2009 schreef Ben Licher het volgende:

"... Als je op die internettestjes 100% scoort dan ben je ws ook wel HSP. Voor het gemak (en de synchroniciteit) hier een stukje uit een mail met een andere vriendin, gister :-). “Wel van gehoord, de naam zweeft al zo’n 10 jaar rond. Ik denk dat er echt wel mensen zijn die erg gevoelig zijn (geworden) voor allerlei prikkels. Net zoals er ineens zoveel mensen zijn met een allergie, wat ook bij een hsp-er hoort. Ik denk dat veel van de ‘symptomen’ van een hsp-er erg positief zijn, en de negatievere symptomen, stress, vermoeidheid ed komt omdat ze zich niet begrepen voelen. Dus buit je HSP symptomen uit en doe je eigen ding."

 1. Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.
 2. Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
 3. Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 4. Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
 5. Voelen stemmingen en sferen goed aan
 6. Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
 7. Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
 8. Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
 9. Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
 10. Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 11. Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
 12. Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
 13. Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 14. Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

"Alle punten zijn ook op mij van toepassing en ik ben er blij mee. 2 Na de komma, 11 en 13, nooit last van gehad en 14 helemaal getackled met NLP, behalve die verslavingen. Ben nog steeds verslaafd aan nicotine, eten, drinken, Bas, NLP, kennis, m’n kinderen, de natuur etc. Die hou ik er ook gewoon in :-). 12 heb ik getackled na m’n burn out ooit. En ik was verlegen. Ik denk dat HSP een leukere naam is dan heksen, waarzegsters of ‘tere’ mensen.”

Snap je, een aantal punten vind ik ronduit positief! Wat de rest van de wereld er ook van vind. Ik ben graag HSP en zorg met NLP dat ik er geen last van heb, alleen profijt. Natuurlijk is het extra als je zwanger bent. Het moederdier in je wordt wakker! En door NLP en rapport maken weten we toch waar anderen mee bezig zijn …

Groet, Ben"

Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009
Aan: Ben Licher

"Herkenbaar allemaal!! Ik moet zeggen met alles wat ik er nu over lees en ook jouw email, vallen allerlei puzzelstukjes op z'n plek... het is een groot feest der herkenning :-) Van de ene kant ook heel positief en ik weet ook dat mijn kracht en talent juist daar ligt dat ik mensen goed kan aanvoelen, goed kan begrijpen en een meester ben in luisteren én tussen de regels door luisteren :-) Nu alleen nog leren mijn grenzen nog beter te bewaken en mij zelf de tijd te gunnen om rust te vinden, grenzen te bewaken en kaders te stellen...alhoewel het steeds beter gaat is dat wel een valkuil voor mij dat ik me verlies in de ander en te ver ga om te helpen... Ik ga die link nog eens opsporen, superinteressant allemaal, en zoooo herkenbaar!! liefs D"

Op 9 april 2009 schreef Ben Licher het volgende:

"Wel, je weet heel goed wat je er aan kan doen! Anders kom je maar naar een oefendag. Check ook even die Spiegelneuronen, liever gezegd de interactieneuronen. Heel normaal hoor dat je kan aanvoelen wat die ander bezighoudt. Ben."

Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009
Aan: Ben Licher

"Ga ik meteen nakijken, die interactieneuronen! ... Ik verheug me ook ontzettend op de yoga avonden... loslaten en ontspannen... zo aan toe... :-) liefs D"

Op 9 april 2009 schreef Ben Licher het volgende:

"over spiegelneuronen ... rapport maken door te voelen … Gr Ben"

Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009
Aan: Ben Licher

"Ik denk dat ik altijd al alles heb aangevoeld, intuitief geweten, gedacht.... maar heb het nooit erkend, herkend of geuit.... Nu door zwangerschap uit ik vanzelf meer wat ik denk/weet/voel en krijg ik dus meer bevestiging, waardoor er een wereld voor me open gaat... Zo zie je maar, wat er als kind wordt 'uit gestampt' (wees niet zo emotioneel / overgevoelig / stel je niet aan) komt toch vanzelf weer terug, wat is het leven toch mooi en vol kansen! :-) Ik zie nu veel meer mogelijkheden nu ik me er van bewust ben, nu begrijp ik ook waarom dingen gelopen zijn zoals ze gelopen zijn. Nu wordt het tijd om alles een plek te geven en te leren omgaan met iets waar ik lang tegen gevochten heb en me heel, heel alleen in heb gevoeld.... groetjes D"

Op 9 april 2009 schreef Ben Licher het volgende:

"Top! Ik ben er echt intensief mee bezig. Dat rapport maken. Ik weet ook wat iemand weet, voelt enzo. Instinct, intuïtie (ervaring) en AANDACHT. Gr. Ben"

Van: DP
Verzonden: donderdag 9 april 2009
Aan: Ben Licher

"had m al gevonden dankzij de handige zoekfunctie op je site :-))) groetjes D"

Op 9 april 2009 22:56 schreef Ben Licher het volgende:

"Waak ervoor dat je kind goede overtuigingen houdt. (Anders kost het 40 jaar later een kapitaal aan coaching/therapie en bizarre trainingen om ze weer terug te vinden :-)). Liefs, Ben"