rawfood

 

 

 Voor Helena, die morgen haar dagje raw van de week doet, haar 'RawMonday', een paar tips. Leg alle fruit en groenten klaar die je normaal ook zou eten omdat je ze lekker vindt, omdat ze dit seizoen goedkoop zijn of omdat je jezelf wilt verwennen vandaag + wat je toch al in je koelkast hebt liggen. Zorg dat je in totaal zo'n 1,5 kilo hebt:

 

 • 1 kilo fruit (waarvan een stuk of 3 bananen, dat vult lekker),
 • 1 pond (blad)groenten/kiemen.
 • 150 gram noten/zaden en
 • 150 gram vetten (avocado bv is 50% vet, een paar eetlepels kokos- of olijfolie, de meeste noten bevatten ook 50% vet).

 

Je hebt dan de ingrediënten voor een 80/10/10 raw food dieet, ontwikkeld door dr. Douglas Graham. 80% Koolhydraten in de vorm van groenten en fruit, 10% eiwitten in de vorm van noten/zaden en 10% vetten.  

Maak er 6 mooie stapeltjes van in de combinaties die je lekker vind of je lekker lijken. 3 Grotere, je hoofdmaaltijden en 3 kleinere voor de tussendoortjes en iets in de loop van de avond. Ga spelen! Zorg voor een handje noten/zaden voor als je trek hebt of wilt kauwen.

Je kunt alles combineren. Een goede 'regel' is niet meer dan 5 ingrediënten in een gerecht. Laat je vaste patroon van 3 maaltijden per dag los. Eet elke 2 à 3 uur een lekker hapje of sapje.

Begin je dag met groene bladgroenten (ontgiftend), een kwart komkommer (vochtafdrijvend) en eiwitten (noten), wat citroen en een beetje fruit om het lekker te maken. Als tussendoortje fruit (sap), als lunch rauwkost met zaden (chia, hennep, zonnebloem, pompoen, lijnzaad etc.). Ben je gewend om 's avonds je hoofdmaaltijd te nemen, maak dan voor jezelf een heerlijke salade met alles wat je nog niet op hebt. Gooi er wat kruiden doorheen, zout heb je niet nodig.

Hardere groentesoorten zoals wortels kan je raspen en besprenkelen met citroensap en een paar uur laten staan. Noten moet je weken en afspoelen. Hoe harder de noot hoe langer (cashew 2 uur, amandel 12 tot 24 uur). Een paar basisprincipes voor een low fat raw food dagje:

 • de 80/10/10 verhouding
 • 5 ingrediënten en 5 minuten bereidingstijd

En

 • Niet-biologisch fruit schillen
 • Geen zout, granen, geraffineerde suikers, koezuivel, vlees/vis
 • Alles waar je rauw geen volledige maaltijd van kunt eten (ong. 6 ons zoals bonensoorten, knoflook/uien en koolsoorten, alleen zeer zuinig gebruiken)
 • Geen gerechten die commercieel samengesteld of bewerkt zijn. Alles wat bewerkt is, kant en klaar, blik, potjes ... is minstens gepasteuriseerd (verhit op 70 tot 80 graden).
 • Niets dat boven de 42 graden verhit is (da's raw)
 • Kauw je sappen, neem kleine slokjes, spoel ze door je mond, maak kauwbewegingen. Ga er rustig voor zitten, Een sapje is ook 'eten', voeding.
 • Als je wilt juicen (sap van vezels scheiden) ipv blenderen (de hele vrucht/groente gebruiken) doe dat dan met maximaal 1/3 van je totale hoeveelheid groente/fruit. Die vezels heb je echt nodig voor een goede vertering/opname en een stabiele suikerhuishouding.

Heb je zin in meer? Eet/drink zoveel groenten en fruit als je op kunt! Drink een liter water tussen de bedrijven door. Ga lekker naar buiten, neem een extra douche, of smeer jezelf in met de olie die je niet op krijgt. Laat je inspireren:

Vergeet even al die recepten met veel noten. Veeeel te veeel vet! Have a rawwy day!