mobieltjeBen je ook al zo gewend aan je mobieltje? Het is tegelijkertijd je telefoonboek toch? M'n oudste dochter stuurde laatst haar nieuwe adres via SMS. In één klap de hele vrienden- en familiekring op de hoogte.

De mensen waar je regelmatig contact mee hebt staan er vast wel in maar heb je ook aan noodgevallen gedacht? Vroeger hing er vaak zo'n lijstje naast de telefoon. Controleer eens of je de echt belangrijke nummers erin hebt staan:

  1. Voor noodgevallen: 112 (in alle Europese lidstaten)
  2. Een contactpersoon in noodgevallen. ICE (In Case of Emergency, in nood) wordt internationaal steeds meer gebruikt. Stel dat er iets met je aan de hand is, dan kijken hulpverleners vaak in je mobiel. Je kunt hier het nummer van iemand die je kan helpen of beslissingen kan nemen neerzetten. Bij mij staat er: "ICE Bas echtgenoot", "ICE huisarts" en "ICE kind", zo kunnen ze altijd iemand vinden en weten ze wie ze bellen. ICE bloedgroep, ICE allergie, ICE Diabetes, ICE ... zijn natuurlijk ook hele goeie. Al die belangrijke gegevens die je leven kunnen redden.
  3. Je kan er ook SOS voor gebruiken, ICE is internationaal, voor als je in het buitenland bent.
  4. De plaatselijke brandweer, voor als er een kat in de boom zit, een omgewaaide boom of ... een brandje.
  5. De plaatselijke politie of 0900-8844, je weet maar nooit.
  6. Ziekenhuizen in de buurt, als een geliefde uren te laat is, dan hoef je in de paniek niet het nummer op te zoeken.
  7. Je huisarts.
  8. Een taxibedrijf dat je in noodgevallen naar huis kan brengen.
  9. Je energiebedrijf. Als ze nou eens zomaar de stroom afsluiten en je niet met je vaste lijn kunt bellen.
  10. Het storingsnummer voor gas en stroom: 0800-9009.
  11. De brandwondeninfolijn: 0900-0440044.
  12. Drugsinfolijn: 0900-1995 (ik weet niet of ze advies geven als je iemand aan het helpen bent die te veel drugs heeft gebruikt).
  13. Een collega om te vertellen dat je opgehouden bent (in plaats van de telefoniste, als je bij een groot bedrijf werkt).
  14. Je buren of iemand die de sleutel van je huis heeft, voor als je het gas vergeten bent ofzo. Doe dat voor elkaar.
  15. De wegenwacht of zo'n soort bedrijf, als je daar met autopech staat.
  16. Je bank om je pasjes te blokkeren als je die kwijt bent.
  17. Je verzekering, meteen bellen als je een ongeluk hebt gehad (behalve als er iemand gewond is, dan bel je eerst 112 en daarna het ICE of SOS nummer in hun mobieltje). De verzekering vertelt je wat je moet doen en of je de politie erbij moet halen.
  18. De beste Pizza/Chinees of je favoriete afhaal-/bezorgrestaurant, als je snel eten wilt laten bezorgen of ophalen, als het goed smaakt bel je die vast regelmatig.
  19. De plaatselijke dierenbescherming, voor als er een gevaarlijk monster door je tuin dendert, of als je tijdens een wandeling in het bos je hond kwijtraakt. Kan je meteen bellen en hoef je niet te wachten tot je thuis bent om het nummer op te zoeken.
  20. 18xx, die nummers die je kan bellen die een nummer naar je sms-en of je doorverbinden, erg handig in de auto.
  21. SOS, 0900 0767, telefonische hulpdienst voor als je eens met iemand ergens over wilt praten, voor die momenten dat je het even niet meer weet, zoals de SOS hulpdienst zelf op de website schrijft.

De nummers die hierboven staan heb ik uit het telefoonboek. Da's jaren geleden zeg, dat ik dat in handen had. De rest kan je zelf opzoeken. Ik kan me voorstellen dat als je een allergie of een ziekte hebt die spoedeisende hulp noodzakelijk kan maken dat je die nummers al bij de hand hebt. Misschien heb je nog meer tips voor nummers die je echt altijd bij je moet hebben? Zet ze dan in een reactie hieronder of mail me. Dat zou ik leuk vinden. En SOS? Save Our Ship of Save Our Souls :-). Red ons schip of red onze zielen. Dat heb je nodig als je je telefoon kwijtraakt :-). Dan zend je dus die Morsecode uit via de tamtam:

... --- ...

3 kort, 3 lang, 3 kort