Kleine onopvallende hoeveelheden gezonde dingen door je dagelijkse voeding maken soms een groot verschil. Was je van plan om gezonder te gaan eten? Hier een paar handigheidjes ...
- Havermout door gehakt ipv paneermeel of broodkruimels, of een kwart bonenmeel ipv van vlees door je gehaktballen. 12 gram vezels extra ipv van 5 gram slecht vet.
- Maak roomsauzen of soep dikker met een plakje gepureerde tofu (tahoe). 4 gram plantaardige eiwitten per plakje.
- Vers fruit door yoghurt geeft echte vitaminen en vezels. Niet zoet genoeg? Honing of ahornsiroop zijn uitstekende natuurlijke zoetmakers.
- Yoghurt kun je zelf maken. Biogarde, 2 eetlepels in een liter melk, drie dagen op 37 graden (= handwarm, in een thermosfles of koelbox, hooikist of in bed onder de dekens bijvoorbeeld op temperatuur houden). In Turkije hangt de Yoghurt bacterie in de lucht. In Zambia ook. Ik hoefde maar een bak melk in de Zon te zetten en de yoghurt was klaar :-).
- Gesneden, gestampte of gekruimelde amandelen in granenpapjes, salades, over pizza's of of ovenschotels. Elke 3 lepels voorzien in 9 mg vitamine E en veel gezonde vetten en eiwitten. Andere noten die je lekker vind zijn ook heel goed. Pinda's zijn geen noten en ook geen aardnoten, Pinda's zijn peulvruchten die de grond induiken om verder te groeien.
- Gemalen lijnzaad door recepten die broodkruimels of paneermeel voorschrijven. Goeie omega 3 vetten (2 mg per eetlepel vers gemalen lijnzaad). Trouwens, vers gemalen (of in je vijzel geplet) lijnzaad waar je een heel heet papje van maakt met water, werkt geweldig tegen ontstekingen, (steen) puisten enzo. Zo heet mogelijk erop en steeds verversen, totdat je de druk en pijn voelt verdwijnen, of totdat de (steen)puist rijpt en opent.
- Een paar plakjes avocado op je boterham, door salades of pureren met een beetje zout en peper en een scheutje olijfolie en een paar druppels citroensap als dipsaus. Hele goeie vetten en cholesterol verlagend.
- Kiemen, taugé is de bekendste, bevatten gemiddeld 300 keer zoveel voedingsstoffen als hun volgroeide soortgenoten. Neem elke dag wat kiempjes op je boterham, onder je plakje kaas ofzo. Een kopje bouillon met een plukje kiempjes, kiempjes op het laatste moment door een soepje of sausje, kiempjes door de salade, kiemen door je ratatouille, je wokgerechten, als tussendoortje ... Kiemen van bonenzaden: zetmeel wordt omgezet in vitaminen. Kiemen een paar uur in daglicht: meer vitamine C (je ziet ze groen worden). Je kan je eigen kiemen kweken.
- Altijd een beetje vet, klontje roomboter of drupje olie bij oranje/rode groenten. Worteltjes, tomaten, rode paprika ... Caroteen lost op in vet waardoor je het kunt absorberen. Caroteen heb je nodig om vitamine A te maken.
- Peulvruchten combineren met granen (erwtensoep met roggebrood, onze grootouders wisten wel hoe het moest) zodat je de eiwitten uit de peulvruchten optimaal kunt opnemen.
- Appelstroop wordt niet meer in gietijzeren ketels gekookt. Het ijzergehalte kwam uit die ketels, dat sprookje is voorbij. Spinazie is nog steeds een betere bron van ijzer.
- Grapefruit: De rodere grapefruits bevatten 50 keer zoveel bèta caroteen als de blekere.
- Sla: hoe donkerder de slasoort hoe meer vitamine K en C erin zit.
- Paprika: de rode zijn rijp. Groene en gele nog niet. Een rode paprika bevat 2 keer zoveel vitamine C, 4 keer zoveel vitamine E en 8 keer zoveel caroteen dan een groene. Eet ze rauw :-).
- Je hebt 4 eetlepels vet per dag nodig. Goeie vetten. Koudgeperste olijfolie is m'n favoriet, lijnzaadolie en een beetje tarwekiemolie gooi ik door m'n granenpapje 's morgens. We koken met olijfolie, ik gebruik het ipv boter en ik smeer het lustig op m'n vel en m'n wimpers, in m'n haar voor het wassen ... wat ...? Ik smeer me helemaal in met olijfolie en ga daarna onder de douche.
- Granenpapjeontbijt: één soort graan, één soort noten, één soort fruit en één soort zaden (lijnzaad of sesamzaad of ...). Niks geen 7 granen huppeldepup Muesli. Je lijf kan die eiwitbom van zoveel granen en noten helemaal niet aan zo op de vroege ochtend. Fruit is niet nodig als ontbijt. Je lichaam heeft eiwitten nodig aan het begin van de dag. Wij gooien 's avonds één graansoort, één nootsoort, één zaadsoort in een bakje water in de koelkast, lekker voorweken (doet ook iets met de noten) gedroogd fruit ook erbij (krenten, rozijnen, abrikozen, pruimen soms), 's morgens door de blender, eventueel vers fruit erbij en dan hebben we een heerlijk ontbijtdrankje, vóór de koffie :-). Fruit dient 's morgens alleen als zoetmaker als je dat nodig hebt. Een klein plukje kiemen door je granenpapje, voordat je het door de blender gooit ... Alle beetjes helpen.
- Veel bevroren groenten die meteen na de oogst ingevroren worden, bevatten meer voedingsstoffen dan verse groenen die tijdens oogst, veiling, transport, in de winkel en in je koelkast liggen te verpieteren, of behandeld worden met weet ik veel wat voor troep om ze er fris en vers uit te laten zien. Eet zo veel mogelijk vers, bologisch verbouwd bij jou in de buurt, als dat niet lukt, zijn bevroren groenten een goed alternatief.
- Die 8 glazen water per dag? Hoeveel weeg en beweeg je? Te veel water is ook niet goed. Standaard is nergens goed voor. Leer je eigen behoefte kennen. Veel gesport, extra actief geweest ... extra water. Vind je eigen balans. De belangrijkste maatstaf is de kleur van je urine, die moet de hele dag helder lichtgeel zijn. 't Moment dat je dorst hebt, betekent dat je eigenlijk al een vochttekort hebt. Dus let op die momenten. Koffie, alcohol en zoute gerechten drogen uit. Dus een goede regel is voor elke kop koffie, glaasje alcohol of iets zouts een extra glas water drinken (voor koffie en alcohol eigenlijk wel twee), naast die extra glazen water. Ik ben 1.83 meter en weeg 75 kilo, beweeg niet veel, drink twee mokken koffie (biologische Arabica) 's morgen en 2 glazen rode wijn 's avonds, eet geen junk food en snoep niet. Ik zet 's morgens twee liter water klaar in glazen flesjes en dat drink ik meestal op. Soms niet en soms wil ik meer. Tussen 6 en 10 uur 's morgens zijn bioritmisch gezien de uren dat je nieren en blaas actief zijn, je waterhuishouding. Drink de helft van je dagelijkse portie dagelijks water voor 10 uur 's morgens. Dat plas je dan ook vrij snel uit. Hoef je niet de hele dag te rennen. Een schijfje citroen in je karafje water zorgt voor een frisse smaak.
- "Eet je bord leeg!". Daar zijn we allemaal mee opgegroeid. Niet meer doen uit gewoonte. Als je voldaan bent, heb je voldoende gegeten. Begin eens met een paar dagen je bord bewust niet leeg te eten.
- Soms lijkt dorst wel honger.
- Als je dan toch gezond bezig bent. Let dan ook eens op wat je op je vel smeert. Het is net eten.