Iemand heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid make up en crèmes die mensen op hun lichaam smeren; vrouwen zo'n 2,5 liter per jaar.

Weet je wat daar allemaal in zit? Weet je dat er in je speeksel en in je maag enzymen zitten die, als je iets verkeerds eet, je kunnen beschermen. Weet je dat als je iets op je huid smeert het rechtstreeks je bloedsomloop in gaat?

Welke producten smeer je dagelijks op je vel? De lijst is te lang om onder elkaar te zetten. Doucheschuim of zeep, shampoo, conditioner, zeep, tandpasta, deo, lotion, smeersels voor je lippen, je handen, je tenen, je cellulitis, je pukkels, vlekken, rode plekjes, witte plekjes, ellebogen en sproeten. Daarna ben je 'schoon'. Dan bacteriedoders, andere geurtjes en geurverdrijvers. Kleurtjes, bedekkers, wegwerkers, vergroters, camouflage, vochtvasthouders, rimpelvrdrijvers oh en mondverzorgers, plakverwijderaars en frisse-adem-wondermiddelen tot en met sprays voor je aura. Lakken, gellen, moussen, whaw, daarna moet je alles er weer afhalen met zuiveraars enzo en daarna moet je je lijf weer voeden en beschermen en daarna moet je het weer zuiveren. En dan die dingen waar je je kleren mee wast, die meestal ook direct op je huid terecht komen...

Negen van de tien vrouwen gebruiken make-up die eigenlijk verlopen is. Vooral lippenstift en mascara kunnen een bacteriehaard zijn. De meeste synthetische stoffen die in cosmetica/lichaamsverzorgingsproducten zitten zijn schadelijk, veroorzaken huidirritaties, veroudering, hormoonstoringen of erger.

Gelukkig zijn er steeds meer natuurlijke verzorgingsproducten te koop. Ik gebruik zelf alleen maar biologische, niet op dieren getestte make-up en toiletartikelen, naja, behalve m'n Chanel. Ik was me met water en soms een beetje zeep hier en daar. En gebruik m'n eigen gemaakte Ben's Wonder Cream. Ik maak ook allerlei andere smeersels met biologische producten en etherische oliën. Olijfolie en Lavendel, Sesamolie met Roos. Heerlijk vind ik dat. Klei, water en Algen voor de schoonmaak, olie en vet voor het onderhoud en de bescherming en wat biologisch verantwoorde make-up.

Eh, de boodschap is eigenlijk dat je alleen iets op je lijf moet smeren als je het ook kan eten. En de dingen die je kan eten zijn meestal heel goed voor je vel. En goedkoper. Lees maar eens over Olijfolie bijvoorbeeld.