Allemaal dingen die ik zelf doe of gedaan heb en die niet in de cake- of andere recepten staan:

 1. Roestvlekken op kleren: citroensap met zout mengen en de vlek ermee insmeren, daarna wassen.
 2. Een kopje sap bij je witte was gooien.
 3. Als je dan toch bezig bent met citroenen persen, in het gele laagje van de schil zit de etherische olie, met een beetje knijpen krijg je er wel een paar druppeltjes uit. Precies genoeg voor je nagelriemen.
 4. Groene citroenen geven meer etherische olie die ook kalmeert, werkt rustgevend.
 5. En na het persen en wassen en druk bezig zijn is het tijd om uit te rusten. Twee halve uitgeperste citroenstukken op tafel, je ellebogen erin een lekker even wat lezen terwijl je ellebogen zacht worden.
 6. Daarna schraap je de restjes vruchtvlees eruit, gooi er zout in en leg het ergens neer. Heerlijke luchtverfrisser.
 7. Je handen met een schijfje citroen insmeren, even in laten trekken en wassen, hmm zacht. Ook na het eten van vis.
 8. Een schijfje citroen in een liter karaf water gooien. Opdrinken of je haar ermee spoelen na het wassen.
 9. Of een paar druppeltjes sap door je kloddertje shampoo.
 10. Bevroren schijfjes citroen gebruiken in plaats van ijsblokjes.
 11. Die schijfjes citroen die in dat karafje hebben gezeten, daar ontvet ik de gootsteen mee.
 12. Droog citroenschillen op de verwarming als alternatieve luchtverfrisser en
 13. Verbrand na het koken droge citroenschillen in een asbak, kookluchtjes verdwijnen.
 14. Of zet een schaaltje citroensap op het aanrecht als je aan het koken bent.
 15. Als ik vroeger grieperig was, maakte mijn opa een warme grog: 1 borrelglaasje citroensap, een borrelglaasje cognac, een flinke lepel honing en je glas opvullen met kokend water ... zo heet mogelijk opdrinken terwijl je al onder een deken ligt. Lekker uitzweten die handel. Eigenlijk moet iemand anders dat voor je maken :-) als je grieperig bent, mijn opa. De cognac kan je achterwege laten.
 16. Die hele hete handdoekjes die je na het eten bij een Thais of Japans restaurant krijgt, zijn natgemaakt met water en citroen.
 17. Sap over? Maak er ijsblokjes van. Dan kan je een blokje pakken als je een beetje sap nodig hebt.
 18. Greet Buchner (Milieuvriendelijke adviezen, jaren 70) schrijft dat een paar citroenschijven in de vensterbank vliegen tegenhouden. (Ga ik nog uitproberen.)
 19. Kwast: één deel citroensap en één deel honing of Ahornsiroop mengen, bodempje in een glas, koel water erbij. De sap/honing-siroop blijft heel lang goed want de suikers werken conserverend.
 20. In december: citroenen (en sinaasappels) vol, echt vol, steken met gedroogde kruidnagels, mooi lint erom en ergens ophangen. Je hele huis ruikt heerlijk!
 21. Stop een paar pitjes in vochtige warme grond. Er komen hele mooie citroenplantjes uit die na een paar jaar groot kunnen worden, en de blaadjes ... bijna net zo geurig als de vrucht.
 22. Voor een paar druppels sap prik ik een gaatje in de citroen (met een barbecuepen ofzo) en knijp er wat sap uit, in plaats van hem open te snijden.
 23. Kopje citroensap en wat geraspte schil in bad.
 24. Verlepte sla in en grote bak met koud water en wat citroensap knapt helemaal op.
 25. In de Sahel maakten we Zongestraalde CitroenThee: Water, schijfje Citroen en een pietsie theeblaadjes in een fles, een dagje in de Zon leggen. Dat scheelde weer een houtvuurtje.

Weet jij uit eigen ervaring nog meer gezonds te doen met Citroen? Vruchtvlees, sap, schil, pitjes, blaadjes? Zet het in de reactie hieronder. De NL-Wiki over Citroen.