1. Smeer honing op je gezicht en handen als een masker. 20 Minuten intrekken, afspoelen met water en voel hoe zacht je huid is. Het werkt ontsmettend (perfect als je last hebt van acne), rustgevend en het maakt je huid zacht.
  2. Of smeer honing op je lichaam en klop zachtjes op je vel, de honing plakt en je huid gaat zacht gloeien.
  3. Als je een droge huid hebt meng dan een eigeel, 2 eetlepels honing en een handje havermout door elkaar voor een heerlijk masker. 20 Minuten in laten trekken en afspoelen met lauw water.
  4. Voor een masker voor een vette huid meng je een eetlepel citroensap met een theelepel honing en het eiwit van 2 eieren. Strakt lekker aan.
  5. Of doe 2 eetlepels honing in een halve liter warm water en was je nek en gezicht er uitgebreid mee, afspoelen met warm of koud water.
  6. Een klein kopje honing in je badwater ...
  7. Als je honing mengt met een beetje havermout of tarwezemelen heb je een zachte scrub die goed is voor je hele lichaam!
  8. Of een eetlepel honing met 2 eetlepels gemalen amandelen en een half theelepeltje citroensap. Zachtjes je gezicht masseren en afspoelen met warm water.
  9. Maak je eigen haarpakking: 100 gram honing mengen met 50 gram olijfolie, smeer je haar ermee in en masseer je hoofdhuid ook goed. Zet een douchekapje op en drapeer een warme handdoek om je hoofd. Trek gelijk een paar katoenen handschoenen aan, je handen worden er ook zacht van :-). 20 Minuten laten trekken en dan je haar wassen.
  10. Lekker lotion: meng een theelepel honing met een theelepel olijfolie en een paar druppels citroensap. Heerlijk voor je handen en ellebogen.
  11. Keelpijn, verkouden? Een eetlepel honing, sap van een halve citroen, glas vullen met warm water, even roeren en opdrinken.

Een eetlepel honing mengen met een paar (2) druppels Echinea en smeren (zacht masseren, zo vaak als je wilt)  op gewrichten die zeer doen. Jicht, artritis, artrose, reuma, dat soort klachten. Het gaat niet over, maar het verlicht wel. Toen we in Niger woonden, in Tahoua, kon ik honing kopen! Vaak van handelaren uit Benin. Na stevig onderhandelen een drum (200 liter) voor een tientje. Dat onderhandelen duurde wel eens een dag of wat, (wel, dat hoorde bij het theater). Na de koop was ik een paar dagen druk. Raten en rotsooi eruit filteren. Rauw (of ruw?), in potten voor wassen, maskertjes en smeren en de rest pasteuriseren om te eten, op boterhammen, in recepten ipv suiker, in hoestdrankjes en grogs. Lees ook: