sinaasappelenChina's appellen (1682) werd in 1693 sinaas-appellen en toen ook vaak Sina genoemd. De Sina's kwamen uit China. Tegenwoordig groeien ze in allerlei warme streken.

Volgens de literatuur die ik erop nageslagen heb, is de sinaasappelboom (Citrus sinensis) de enige boom die 3 soorten etherische olie (EO) levert: uit de bloesem komt de Neroli, uit de blaadjes de Petitgrain en uit de schil komt de Sinaasappelolie (Oleum aurantii dulcis). Als je in een sinaasappelschil knijpt (het oranje of groene deel van de schil), dan springen die druppeltjes olie eruit, dat ruik je ook heel goed. Doe je dat boven een kaarsvlam dan zie je de olie verbranden in kleine heldere vlammetjes. Dat was lekker spelen vroeger, al wist ik toen nog niet dat het de EO was. Net als bij andere citrusvruchten bevatten de nog niet rijpe vruchten meer EO. De EO die door persing gewonnen wordt werkt:

hart- lever- en maagversterkend, ontsmettend, rustgevend en kalme opgewektheid, verdovend, wondhelend en spijsvertering bevorderend, ze maakt de opperhuid zacht en bevordert de doorbloeding, dus ook heel goed bij een 'sinaasappelhuid' (cellulitis).

De EO die uit stoomdestilatie gewonnen wordt, hoeft nier perse die werking te hebben. Door het destilleerproces (hitte) verandert de samenstelling van de olie. Boeken waar ik de informatie in gelezen heb:

  • "Aroma therapie in de praktijk", John Kercher, 1990.
  • "Hemelse Geuren, aromatherapie", Susanne Fischer-Rizzi, 1989.
  • Etymologisch woordenboek, de herkomst van onze woorden, van Dale, 1989

Als je sinaasappelpitjes in een potje grond stopt (binnen, buiten is het te koud) dan komt er een heel mooi plantje uit. De jonge blaadjes ruiken heerlijk als je ze kneust en die kun je gebruiken in allerlei recepten waar oranjewater of sinaasappelschil in staat. 't Groeit wel langzaam zo'n sinaasappelboomplantje.

In de tropen blijft de sinaasappel groen of groengeel. Ze worden alleen oranje in streken met koelere nachten. Vaak worden ze kunstmatig oranje gemaakt (ik weet niet hoe). Oranje verkoopt beter dan groen :-). De sinaasappelboom is ook de enige die tegelijkertijd bloeit en vruchten draagt. Van bevruchting tot rijpe vrucht duurt 7 tot 14 maanden, afhankelijk van de soort en het klimaat.

In "A barefoot doctor's manual" (prepared by the revolutionary health committee of Huan Province, 1976) staat dat de gedroogde schillen verwarmende eigenschappen hebben, dat het de energiecirculatie corrigeert, je milt versterkt, vochtafdrijvend en slijmoplossend werkt. 3 tot 9 gram koken in een kopje water en het afkooksel opdrinken ... bij winderigheid, verkoudheid of spijsverteringsproblemen. Toen deden ze dat, daar in de Huan Provincie in combinatie met acupunctuur en andere kruiden, maar ik vond het leuk om te vermelden. orange slice

Foto: FlikR Meestal zitten er 11 partjes in een sinaasappel las ik op Wikipedia en verhip, alle foto's en tekeningen die ik bekijk hebben 10 of 11 partjes. Volgens dat artikel komt het engelse woord "orange" uit het Sanskriet of Tamil:

The word "orange" ultimately comes from Sanskrit narang or Tamil. The fruit typically has 11 individual pieces inside and in Tamil, the word "Orangu" translates to "6 and 5" implying 11.

En betekent 'Orangu': 6 en 5. Nooit eerder bij stilgestaan of van gehoord. De landbouwboeken van Bas (tropisch landbouwer ooit) zeggen er ook niks over. Numerologisch ook interessant. Als ik naar die foto kijk denk ik ook steeds aan de 12 astrologische huizen ...

De olie wordt ook gebruikt in middelen om hout te onderhouden en in schoonmaakmiddelen. Wij gebruiken voor het grove poetswerk een eco allesreiniger waarin sinaasappelolie zit, werkt fantastisch en ik maak er zelf spray van om de ramen schoon te maken:

1 ml van die reiniger
+ 30 ml huishoudazijn
+ 10 ml soda
+ een halve liter water
+ een plantenspray of een lege spuitfles.

sinaasappelschijfjesJe ramen of spiegels (of je kroonluchter schoonmaken) ermee bespuiten en afnemen met een droge doek. Klaar! We maken er ook allerlei andere dingen mee schoon: het aanrecht, m'n bril, de eettafel, nou ja noem maar op. Ik ga eens experimenteren om in plaats van die reiniger gewoon druppels EO sinaasappel erdoorheen te doen. Ik ga dat sowieso erbij doen, dan ruikt het nog lekkerder. Ik heb geen zin om reclame te maken voor die geweldige allesreiniger, elke vloeibare zeep of een een paar druppeltjes afwasmiddel werkt natuurlijk prima in dit recept. En je kunt het ook maken met alleen soda (ontvet) en azijn (ontkalkt).

alt="sinaasappelschijfjes" width="200" height="267" />De schillen op de verwaming drogen ruikt heerlijk, gedroogde schillen (veilig) verbranden of in je vuurtje gooien, ruikt ook heerlijk, zelf vers geperst sinaasappelsap drinken (Vitamine C), bevroren schijfjes in je water (ziet er ook mooi uit) of een sinaasappel aan je kleinkind voeren, da's dikke pret. Allemaal van die dingen waardoor ik me helemaal gelukkig voel. 

Zoals ik in 25 andere dingen doen met Citroen over citroen schreef kun je een sinaasappel ook vol steken met kruidnagels en ergens aan een lint of touwtje ophangen of ergens neerleggen. Dan heb je een heerlijke luchtverfrisser waar je blij van wordt! Zelfs van het schrijven van dit artikel werd ik blij, alsmaar naar die prachtige plaatjes kijken.