De exacte Nieuwe Maan is maandagochtend om 17 minuten voor 4, waarschijnlijk lig je dan nog op één oor. Zo niet, dan is dat het perfecte moment om even stil te staan bij je nieuwe plannen en wensen voor de komende 28 dagen. Ik lig dan op dat ene oor :-). Soms, als de NM op zo'n nachtelijk uur is, zet ik de wekker maar ik heb maandag wat werk te verzetten dus ik blijf lekker pitten. Voordat ik ga slapen denk ik aan de komende Maan(d) en bedank de kosmos alvast dat mijn wensen uitgekomen zijn en ik m'n doelen bereikt heb.
De laatste 3 dagen vóór de NM (nu) zijn heel goed voor het afronden van zaken, het wegwerken van allerlei en gewoon uit te rusten en te spelen voordat je aan iets nieuws begint. Het zaad voor nieuwe dingen wordt al gelegd in deze dagen. Dat betekent dat er onbewuste signalen kunnen zijn waarvan je je in de 3 dagen na NM ineens bewust word. Deze laatste fase voor de NM valt wel heel mooi, zo in het weekend. Dus doe het rustig aan, zodat je maandag met nieuwe energie aan de slag kunt.

De Maya kalender heeft bijvoorbeeld 13 Maanden. Elke maand begint op NM. Maar goed, dat is ook voor een andere keer. Ik wil het deze keer hebben over de symbolische betekenis van deze NM, de Zonsverduistering, en je wensen.

Symbolische betekenis
De Nieuwe Maan valt op het moment dat de Zon en de Maan op dezelfde graad staan. Deze keer is dat 28 gr 07 in Vissen. Elke graad heeft zo zijn eigen symbolische betekenis1 en het thema nu is: "Bestaan betekent differentiatie". Tenminste, die zin valt me op in de beschrijving bij de symbolen en ik vind het wel de moeite waard om daarover na te denken :-). Kunnen differentiëren hoort bij Maagd, en die staat deze keer tegenover de NM in de horoscoop.

Zon/Maan maken contact met Pluto (transformatie, macht/onmacht, confrontatie en zuivering).

Diep weggestopte dingen kunnen naar boven komen en om een oplossing vragen. Het valt soms niet mee, maar maak gebruik van de energie als je nu met dit soort thema's te maken hebt. Jij bepaalt wat je doet met de energie die je van de planeten ontvangt, dus zorg voor een positieve wending en vraag desnoods om hulp, of dat nou van de kosmos is of iets anders. Wie vraagt zal krijgen toch?

Even later, tegen kwart voor zeven 's morgens, loopt de Maan in het teken Ram en blijft daar tot woensdagochtend, als het voorjaar begint. Als de Zon in Ram gaat lopen (01.31 uur), dan begint astrologisch gezien het voorjaar. Ram heeft te maken met je hoofd, ogen en neus dus daar is je kans om de laatste resten van je verkoudheid of negatieve gedachten weg te werken, grote schoonmaak!

Zonsverduistering
Twee weken geleden was het Maansverduistering, de Aarde tussen de Zon en de Maan in, dus de Maan even onzichtbaar. Nu wordt het Zonlicht even geblokkeerd door de Maan. Al is het een gedeeltelijke Zonsverduistering en niet te zien, de energie is er wel. Raymond Merriman2 zegt het wel mooi:

"... de symboliek van een zoneclips is nogal uniek in de astrologie. Het is het punt waar de Maan het vlak van de Zon en de Aarde binnenkomt, waardoor het licht van de Zon geblokkeerd wordt. Deze symboliek kan niet ontkend worden. De Zon, iemands gevoel van heelheid en van het pad naar meesterschap, is 'verduisterd'. Er is een nieuw pad naar heelheid mogelijk dat nu ook geopenbaard wordt. Iemands karmische scripts kunnen getranscendeerd worden als men een pad gaat bewandelen dat consistent is met iemands innerlijke verlangen. Het kan ook zijn dat het oude pad slechts vernieuwd wordt. Na een periode van duister waarin men het leven vanzelfsprekend vond, kan het licht plotseling weggenomen zijn. En net zo plotseling gaat het weer aan, en deze keer is de ziel dankbaar en ontwaakt".

De zonsverduistering wordt in de klassieke Astrologie vaak gekoppeld aan ziekte en drama en deze keer, met het vierkant naar Pluto is het gemakkelijk om die koppeling te maken. Maar deze Zonsverduistering heeft ook met heling te maken. Met loslaten, alles loslaten waar je aan vast wilde houden, dan ben je werkelijk vrij. Als rasechte positivo concentreer ik me op het positieve effect. Het plotselinge licht, de aangename verrassing, de nieuwe kansen en m'n wensen

Op maandag 19 maart was de zonsverduistering gedeeltelijk te zien in Azië en op de Zuidpool.

Wensen
Vanuit allerlei invalshoeken is de NM symbolisch voor een nieuw begin. De gelegenheid bij uitstek om ook allerlei 'verslavingen' los te  laten (zeker nu die in Vissen valt) of een dagje te vasten. In die eerste dagen na de NM val je het gemakkelijkst af. En omdat Zon en Maan deze keer tijdens die eerste dagen in Ram gaan lopen is 't wel een bijzonder gunstige periode om wat gewicht kwijt te raken. De energie die je van Ram meekrijgt en de stand van de Maan kunnen je erbij helpen. Tijdens de NM of in de 3 dagen erna je haar of nagels knippen of struiken snoeien als je wilt dat het sneller groeit.

Behalve met plannen heeft de NM ook met wensen te maken. De Maan zelf zegt nl dat er maar één reden is voor je bestaan4: "... krijgen wat je hebben wilt...".
Door je tijdens de NM te concentreren op je wensen, ze op te schrijven, ze de kosmos in te sturen en ze vervolgens weer los te laten, maak je het gemakkelijker om te krijgen wat je hebben wilt. Ik kies altijd een mooie steen uit die makkelijk in m'n broekzak past. Als ik m'n wensen opgeschreven heb, dan concentreer ik me daarop en anker ze in m'n steen. Geeft me een nog krachtiger gevoel, die steen in m'n broekzak.

Ja en die wensen; gezondheid, geluk en veel plezier voor iedereen en meer van die nobele zaken, ik heb ze altijd op m'n lijstje staan maar ook materiële wensen zoals 2 nieuwe stoeltjes, 2 kilo afvallen (de-materialiseren die kilo's :-) en dat soort dingen staan er op. Tegen de volgende NM schrap ik alles wat uitgekomen is, schrap ik waarvan ik inzie dat ik het eigenlijk niet hoef en zet ik de rest wel weer op m'n nieuwe lijstje. En ik bedank de Maan en alle andere goden die erbij geholpen hebben. Sommige wensen zet ik meteen om in een reële planning. De wensmethode uit het Pleiadisch Plan vind je hier.

Over de planning van projecten in lijn met de Maanfasen heb ik het dan een andere keer. Met een paar lange weekenden in 't vooruitzicht zou dat best wel eens op 17 april kunnen zijn, de volgende NM.

  1. De Astrologische mandala, Dane Rudhyar
  2. Evolutionaire Astrologie, Raymond Merriman.
  3. In harmonie met de Maan, Paunger en Poppe.
  4. Pleiadisch Plan, een nieuwe kosmologie voor het Tijdperk van het Licht, Barbara Hand Clow.

Ook de moeite waard om te lezen:

  • Maanfasen, een gids bij innerlijke ontwikkeling, Busteed en Werign
  • The Lunation Cycle, Dane Rudhyar
  • Eclipsen, Zons- en Maansverduistering in de horoscoop, Robert Jansky (deze is waarschijnlijk alleen nog 2e-hands te koop)

2 Keer per jaar is er een Maansverduistering en 2 weken later is er dan een Zonsverduistering.