Amandelmelk is zacht en een beetje zoetig. Amandelen moet je wel 8 tot 12 uur weken in een ruime kom met koud water. Zoals de meeste rauwe noten. Dit omdat er enzym remmers en fytinezuur in zit. Door de amandelen te weken en daarna goed af te spoelen is dat allemaal weg. Ze worden lichter verteerbaar en doordat de amandel begint te kiemen stijgt de voedingswaarde met 200%. De bruine schilletjes hoef je er niet af te halen.
- 500 ml geweekte en gespoelde amandelen
- 1250 ml water
In de blender en een minuutje laten draaien, of langer. Totdat de amandelen helemaal fijn zijn. Door een fijne zeef zeven en dan is de amandelmelk klaar! Een snufje zout zorgt ervoor dat de smaak beter tot haar recht komt. Je kan het als basis voor je superontbijtje of smoothies gebruiken, in plaats van water. Je groene smoothies worden smeuïger en zachter van smaak. Of je maakt de melk nog lekkerder met:
- Agavesiroop
- Vanille
- Dadels
- Honing
- ...
Als je aan het experimenteren slaat verzin je vast nog lekkerdere combinaties. Ik bewaar het een glazen fles wel 5 dagen in de koelkast.